Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 19 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Pasifik Yayınları

Antik Yunan Uygarlığı’nın Kimyaya Katkısı

Antik Yunan’da bilim ve felsefe iç içeydi. Doğa sürekli inceleniyor ve maddenin, evrenin oluşumu düşünceyle açıklanmaya çalışılıyordu. Aristo, Platon, Demokritos gibi birçok filozof aynı zamanda bilimle uğraşan kişilerdi. Evrendeki, doğadaki ve maddedeki değişimi az sayıda ana madde (element) ile açıklama çabası vardı. Empodokles her şeyin “dört element” ile birlikte sevgi ve nefret gibi iki zıt kuvvetten oluştuğunu dile getirdi. Sevginin ögeleri birleştirdiğini, nefretin ise ayrıştırdığını düşünüyordu. Leukippus ve öğrencisi Demokritos, maddenin tanecikli yapıda olması gerektiğini ve bu taneciklerin bölünmez olduğunu düşünmüşlerdir. Maddelerin, atomların birleşmesiyle oluştuğunu ve ayrılmasıyla da dağıldığını ifade etmiştir. Yunanlılar, kimya alanında daha çok bilmek ve açıklamak amacı gütmüş; uygulama alanına pek geçmemişlerdir. Ancak Antik Yunan Uygarlığında bitkilerden boya elde etme, deri işleme, cam ve bira yapımı vb. biliniyordu.

Mezapotamya Uygarlıklarının Kimyaya Katkısı

Mezapotamya’da da cam üretimi, sabun yapımı ve bitkilerden boya yapımı biliniyordu. Mezopotamyalılar, dokumacılıkta ileriydiler. İpliği, genellikle hayvan kıllarından yapmışlardır. İplik ve bununla yapılan dokumaları sabunla yıkamışlardır. İplik ya da dokumaları boyamada kullandıkları boyaların kalıcı olması için şap kullanmışlardır. Deri boyamada kına, safran, ceviz kabuğu gibi maddeleri kullanmışlardır. Bazı değerli taşların taklitlerini cıva(II) sülfür, demir(II) oksit, balık pulu, gelincik çiçeği gibi maddeler kullanarak yapmışlardır. Gümüş, bakır, kurşun, antimon elde etmişlerdir. Mezopotamya uygarlıkları, ilaç yapımında ileri düzeydeydi. Metal işleme sanatının ilk uygulamaları Mezopatamya’da görülmektedir. Kurşunu; boru, kap, para vb. yapımında, kurşun beyazı ve sülüğen gibi boyaların üretiminde kullanmışlardır. Meyvelerden mayalanma yoluyla sirke ve alkol elde etmişlerdir.

Orta Asya İslam Uygarlıklarının Kimyaya Katkısı

Özellikle Orta Çağ’a rastlayan 8 ve 13. yüzyıllar arasında İslam uygarlıklarının bilime katkısı fazladır. İslam bilginleri bu yüzyıllarda mevcut bilgileri geliştirdikleri gibi yeni birçok buluş da yapmışlardır. Çinko bulunmuş, kurşunun bazı bileşikleri ve asitler (kezzap, zaç yağı gibi) elde edilmiştir. Bu asitlerle nişadır (amonyum klorür), cehennem taşı (gümüş nitrat) gibi tuzlar hazırlanmıştır. Orta Asya İslam Uygarlıkları’nda ispirto, kâğıt, neft biliniyordu. Bu uygarlıklar, maddeleri hazırlama ve deneylerde karni, kroze gibi yeni araç gereçler ile süblimleştirme, eritme, süzme, kristallendirme gibi yöntemler kullanmışlardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
unlike
1
angry
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!