Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 191 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Pasifik Yayınları

SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ

Su iyi bir çözücüdür. Bu nedenle Dünya yüzeyinde temiz su bulmak güçtür. Atmosferden yağış şeklinde yeryüzüne inen suya yeryüzünde akarken ve göllerde, göletlerde birçok madde karışır (Resim 5.2.4). Bu durum su kirliliğine neden olur. Toprağa karışan plastik, deterjan, pil gibi maddeler ise toprağın bileşimini ve kalitesini etkileyerek toprak kirliliğini oluşturur  Su kirliliği, fiziksel ve kimyasal maddelerin ya da zararlı organizmalar tarafından üretilen biyolojik maddelerin suyun mevcut fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozacak derecede suda bulunmasıdır. Toprağın doğal, kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerinin toprağa karışan maddelerce bozulması ise toprak kirliliği olarak adlandırılır  Biz bu konuda suda ve toprakta kirliliğe neden olan kimyasal kirletici maddelerden bahsedeceğiz.

Su ve Toprak Kirliliğine Yol Açan Kimyasal Maddeler

Su ve toprak kirliliğinin iki önemli nedeni, endüstrileşme ve insan nüfusunun artmasıdır. Su ve toprak kirleticileri olarak plastikler, deterjanlar, organik sıvılar, ağır metaller, piller, endüstriyel atıklar sayılabilir. Suları kirleten maddeler genelde toprağı da kirletir. Organik sıvılar: Böcek ilaçları, mazot, benzin gibi petrol ürünleri ve karbon tetraklorür, kloroform, benzen, anilin, deterjan aktif maddeleri, yağlar, bazı motor yağları, tiner gibi kimyasallar suyu kirleten organik sıvılara örnektir. Organik sıvılar, özellikle sulardaki oksijen ile tepkimeye girerek oksijeni tüketir. Sudan daha az yoğun olan ve suda çözünmeyen petrol, motor yağı gibi maddeler ise suyun yüzeyini kaplayarak güneş ışınlarının geçişini ve gaz alışverişini azaltır. Yine, suda çözünmeyen petrol ve motor yağı gibi atıklar, suda yaşayan ya da suda avlanan hayvanların kanat, yüzgeç gibi organlarına yapışarak bu hayvanların yaşamlarını da zorlaştırır . Genellikle endüstri kuruluşlarının suda çözünen alkol, amonyak, aseton, hidrokarbon ve hidrokarbonların klorlu türevleri gibi organik sıvı atıkları da suyu önemli ölçüde kirletir. Böcek ilaçları da canlılar için toksiktir.

Organik sıvılar, genellikle mezbaha, deri işleme tesisi, yağ ve şeker fabrikaları gibi yerlerden de suya karışır. Organik sıvıların (maddelerin) oluşturduğu kirliliği gidermek son derece zordur. Neden? Endüstriyel atıklar: Petrol rafinerilerinden; deterjan, otomobil, çimento fabrikaları gibi yerlerden genellikle metal, asit, baz, tuz vb. atıklar suya karışır. Kurşun, motorlu taşıtlardan; kadmiyum, pil ve kadmiyum alaşımlarından; cıva ve bakır ise boya fabrikalarından çevreye yayılır. Cıva, kadmiyum, kurşun gibi metal iyonları, kromat ve siyanür gibi iyonlar genellikle canlılara toksik olarak etki eder

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları  Kimya Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!