Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 28 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Pasifik Yayınları

Petrokimya

Petrokimya; petrol rafine ürünleri (benzin, motorin vb.), doğal gaz, plastik, lastik ve elyaf ham maddeleri ile diğer organik maddeleri ham petrolden üreten; böylece ambalaj, otomotiv, inşaat ve tekstil gibi birçok alana ham madde sağlayan bir sanayi dalıdır. Petrokimya sektörü, ülkemizdeki toplam kimyasal madde üretiminin %25’ini karşılamaktadır. Petrol rafinerilerinde ayrılan etan, propan, LPG, nafta, kerosen, gaz yağı, benzin, fuel-oil gibi maddeler, petrokimya sanayisinde başka ürünler için ham madde olarak da kullanılabilir. Örneğin etilen, propilen gibi ürünler rafinerilerden elde edilen ürünlerin ham madde olarak kullanılmasıyla üretilir. Petrokimya sanayisinde elde edilen ham maddeler; çeşitli boya, ilaç, böcek ilacı, yüzey kaplama, poliüretan köpük, yapıştırıcı, kablo, plastik, tekstil, parfüm ve gıda sanayilerinde kullanılır. Kimya mühendisleri, kimyagerler, kimya teknikerleri ve teknisyenleri petrokimya sanayisinde de görev alır.

Boya – Tekstil Endüstrisi

İnsanlar çok eskiden beri iplik üretip kullanmışlardır. Önceleri hayvan kıllarından, yünden ve ipek böceğinin kozasından yapılan iplik; daha sonraları pamuk, keten gibi bitki liflerinin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle de üretilmiştir. Günümüzde ise hem hayvansal kökenli liflerden hem bitkisel liflerden, ağırlıklı olarak da orlon, dralon, polyester, terylen gibi yapay liflerden üretilen iplikler tekstil sektöründe kullanılmaktadır. Yapay iplik üretimi, kimyacılar sayesinde mümkün olmuştur. Tekstil yalnızca iplikle sınırlı değildir. Tekstil kavramı; tekstil liflerini, bu liflerin ipliğe dönüştürülmesini, ürünlerini, yan ürünlerini ve bunları kullanarak üretilen tüm ticari malları kapsar. Tekstil malzemelerinin çeşitli boya maddeleri ile etkileştirilerek oldukça kalıcı bir şekilde renklendirilmesine boyama denir. Tekstil boyalarının hazırlanması, üretimi, uygulanması ve boyanan tekstil ürününün ışık, ısı, deterjan, ter gibi etkilere karşı dayanıklılığının test edilmesi yine kimyacıların ve kimya biliminin alanıdır. Kimyacılar, tekstil boyalarının dışında ahşap, metal, plastik gibi çeşitli yüzeyler için de boyalar geliştirmiştir. Kimyagerler ve kimya mühendisleri, tekstil ve boya sektöründe de çalışabilirler.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
unlike
2
clap
1
love
1
sad
0
happy
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!