Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 44 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Pasifik Yayınları

KİMYASAL MADDELERİN İNSAN SAĞLIĞI VE ÇEVRE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Kızılırmak’ta 2007 yılının Ekim ayında binlerce balık, ölüp su yüzeyini kaplamıştır. Acaba bu olayın sebebi nedir? Günümüzde toprak, su ve hava kirliliği önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarımda kullanılan ilaç ve gübreler toprağı, dolaylı olarak suları kirletmektedir. Endüstride oluşan cıva, kurşun, klor, karbon dioksit, karbon monoksit, azot dioksit gibi kimyasal maddeler çevreye gelişigüzel salınırsa ya da yanlış kullanılırsa çevreye ve canlı hayatına ciddi boyutta zarar verir. Günlük yaşantımızı gözden geçirdiğimizde gübrelerde, yiyeceklerimizde, eşyalarımızda, taşıtlarda, ilaçlarda ve temizlik ürünlerinde birçok kimyasal madde kullanıldığını ya da bulunduğunu görürüz. Örneğin gübrede potasyum nitrat, yiyeceklerimizde sodyum klorür, eşyalarımızda kurşun(II) oksit, taşıtlarda demir içeren alaşımlar, ilaçta magnezyum karbonat, temizlik ürünlerinde klor bulunabilir. Yukarıdaki örneklerde ve günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız ya da duyduğumuz sodyum, potasyum, demir, su, kalsiyum, magnezyum, karbon dioksit, azot dioksit vb. kimyasal maddelerin çevre ve insan sağlığı için önemi nedir?

Bazı Maddelerin İnsan Sağlığı ve Çevre İçin Önemi
Sodyum (Na)

Sodyum doğada element hâlde bulunmaz. Daha çok, katı bileşikleri (sodyum sülfat, sodyum nitrat, sodyum klorür vb.) ya da çözeltisi (içme suyu, deniz suyu gibi) bulunur. Böylece su ve toprağın iyon dengesini sağlar. Hemen hemen tüm canlılar sodyum iyonuna ihtiyaç duyar. Sodyum iyonu, birçok yiyeceğin (kereviz, pancar, pazı, ıspanak) bünyesindeki sodyum bileşiklerinden ve yemek tuzundan sağlanır. Sodyum iyonu, vücut sıvılarının iyon dengesi ile kas ve sinir fonksiyonları için gereklidir Ayrıca vücutta çeşitli taşıma (örneğin şeker, aminoasit) süreçlerinde rol oynar. Ancak gereğinden fazla alınması, böbrek problemlerine ve yüksek tansiyona yol açar. Sodyumun eksikliğinde ise kas krampları, spazm, bilişsel bozukluk, yorgunluk ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülür. Sodyum bitkilerin sağlıklı büyümesi için de gereklidir. Bitkilerde klorofil sentezi ve metabolizmasında görev alır.

Magnezyum (Mg)

Magnezyum, doğada element hâlde bulunmaz. Deniz suyunda çözelti, kayaçlarda bileşik hâlinde bulunur. Bir an için magnezyumun doğada olmadığını düşününüz. Neler olur? Magnezyumun olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda yaprakta klorofil miktarı düşer, fotosentez geriler ve bitki ölür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!