Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 45 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Pasifik Yayınları

Bitkinin ölmesi onunla beslenen canlıları ve diğer canlıları etkileyeceği için yaşam durur. Magnezyum, fotosentezdeki çok önemli biyolojik süreçleri kontrol eder. Magnezyum, bitkilerde protein sentezinde de etkilidir. İnsanlarda ise kalsiyum iyonu ile karşılıklı etkileşerek kasların kasılmasında görev alır. Ayrıca DNA oluşumunda ve bağışıklık sisteminde yaşamsal öneme sahiptir. Eksikliğinde uyuşukluk, iştahsızlık, yorgunluk, kusma görülebilir. Magnezyumu fazlaca içeren besinler arasında badem, susam, ay çekirdeği, muz sayılabilir

Potasyum (K)

Potasyum da doğada element hâlde bulunmaz. Bileşikler hâlinde kayaçlarda ve çözünmüş olarak (özellikle potasyum klorür) sularda bulunur. Bunun dışında bitkilerde de vardır. İnsan vücudunda; protein yapımı, karbonhidratların parçalanması ve kullanımı, vücut sıvılarının asit – baz dengesinin kontrolü, kasların yapımı ve kalp atışında (sodyumla beraber) görev alır. Az alındığında kasların zayıflaması, kalp atışında ritim bozukluğu, kan basıncının hafif artması şeklinde problemler görülebilir. Potasyumca zengin besinler arasında brokoli, domates, patates, muz sayılabilir Potasyum bitkilerde fotosentezi artırmada, besinlerin taşınmasında ve su dengesini sağlamada etkilidir. Bu nedenle potasyum, gübrelerin önemli bir maddesidir. Ancak toprakta fazla miktarda potasyum olması, bitkilerin diğer besin elementlerini özellikle magnezyum alımını etkiler.

Kalsiyum (Ca)

Kalsiyum, bileşikler hâlinde mermer, kireç taşı gibi kayaçlarda bulunur. Deniz kabuklularının dış yüzeyi kalsiyum bileşiği (kalsiyum karbonat) içerir. Karbon dioksit içeriği fazla olan suda kalsiyum karbonat fazla miktarda bulunduğundan sıcaklığa bağlı olarak çöker. Kalsiyum ayrıca sudaki sertliğin sorumlusudur. Sert suyun; çaydanlık ve kalorifer peteklerinde tortu oluşturması, temizlikte fazla malzeme harcanmasına neden olması gibi olumsuz yönleri vardır  Kalsiyum insan vücudunda en bol bulunan elementtir. Çünkü kemiklerin ve dişlerin ana yapısını oluşturur (bileşik hâlinde). Kalsiyum, ayrıca metabolik süreçlerde de rol oynar. Aşırı kalsiyum alınması doku ve damarlarda sertleşmeye ve böbreklerde taş oluşumuna neden olur. Kalsiyumun azlığı, osteoporozun (kemik erimesi) temel nedenidir. Normal durumda kemik kütlesini korumak için vücuda günde 1000 mg kalsiyum alınmalıdır. Yeni kemik oluşumu için kalsiyum, magnezyumla beraber çalışır. Bu durumda 1000 mg kalsiyum, 500 mg magnezyum alınmalıdır. Yiyeceklerde özellikle lahana ve yeşil sebzelerde kalsiyum vardır. Toprakta belirli miktarda kalsiyum bulunması bitkiler için de önemlidir. Kalsiyum, bitkide yeni sürgünlerin, çiçek ve köklerin oluşumunda rol alır. Başka bir deyişle bitkinin büyümesinde etkilidir. Ayrıca hücre duvarlarını güçlendirir. Ancak toprakta fazla miktarda kalsiyum varsa demir, mangan, çinko, bakır gibi elementlerin bitkilere faydası azalır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
unlike
6
angry
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!