Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 66 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Pasifik Yayınları

ATOM ALTI TANECİKLER

Atom; proton, nötron ve elektron olmak üzere üç temel tanecikten oluşmuştur. Ancak hidrojen atomunda nötron bulunmaz. Atom çekirdeğinde proton ve nötronlar ile çekirdek çevresinde elektronlar bulunur. Bunların kütle ve yükleri, Tablo 2.2.1’de verilmiştir. İnceleyiniz

Bunları Biliyor musunuz?

nötron, elektron “tanecik”; bunları oluşturan zerreler ise “parçacık” olarak adlandırılır. a gibi bazı radyoaktif ışımalar da parçacık karakterlidir. Tablo incelendiğinde, atom altı taneciklerin kütle ve yükleri makro düzeyde kullandığımız birimlerle ifade edildiğinde, çok küçük sayısal değerler karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle küçük ölçekteki kütleler ifade edilirken atomik kütle birimi (akb) kullanılır. 1 akb, yaklaşık 1 hidrojen atomu kütlesine eşittir. Atom altı taneciklerin yükleri ifade edilirken ise bağıl yük kullanılır. Bağıl yükte 1 protonun yükü, 1 birim kabul edilir. Buna göre, protonun yükü +1, elektronunki ise -1 dir. Bağıl yük ve bağıl kütle, kullanım kolaylığı nedeniyle daha fazla kullanılır. Atomda, 1940’larda ve sonraki yıllarda, proton, nötron ve elektron temel taneciklerinden başka çok sayıda parçacığın da bulunduğu fark edilmiştir. Buna karşın atomların gözlemlenen davranışlarının çoğunu proton, nötron ve elektron sayıları belirler. Atom çekirdeğindeki proton sayısına atom numarası denir. Atom numarası, Z ile gösterilir. Her elementin proton sayısı, dolayısıyla atom numarası farklıdır. Kimyasal ya da fiziksel değişimlerde atomların proton sayısı aynı kalır.

Atom numarası (Z) = Proton sayısı (p) = Çekirdek yükü
Nötr bir atomda proton sayısı, elektron sayısına (e) eşittir.
Z = p = e
Elektronun kütlesi, proton ve nötron kütlesinin yaklaşık 1840’da biri kadardır (Tablo 2.2.1). Başka bir deyişle, proton ve nötronun kütlesine göre çok küçüktür. Bu nedenle atom kütlesi, yaklaşık olarak çekirdek kütlesine eşit kabul edilir. Atom çekirdeğindeki proton ve nötrona “nükleon” denir. Bir atomdaki proton ve nötronun toplam sayısına atomun kütle numarası denir ve A ile gösterilir. Bu durumda kütle numarası = nükleon sayısıdır.

Bir element X sembolüyle gösterilirse atom ve kütle numarasının sembol üzerindeki yeri, X şeklinde yazılır. Örneğin karbon atomunun atom numarası 6, kütle numarası ise 12’dir. Bu durumda atom numarası ve kütle numarasını sembol üzerinde C şeklinde gösterebiliriz. Nötr (yüksüz) bir atomda atom numarası = çekirdek yükü = proton sayısı = elektron sayısı, yüklü bir atomda (iyonda) ise iyon yükü = proton sayısı – elektron sayısı eşitliği vardır.

Dikkat

A ve Z’nin alfabemizin ilk ve son harfleri olduğuna dikkat ederseniz bunları, element sembolü üzerinde nereye yazacağını karıştırmazsınız. Ayrıca atom kütlesi ile kütle numarası, farklı kavramlardır. Kütle numarası, proton ve nötron sayılarının toplamıdır. Bu nedenle sayısal değeri ondalıklı değildir. Birimi yoktur. Atom kütlesi ise atomun tüm tanecikleriyle beraber kütlesidir. Bu nedenle ondalıklı olabilir. Birimi, kütle birimidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!