Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 96 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları Pasifik Yayınları

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLERİN SINIFLANDIRILMASI

NaCl’deki kimyasal türlerin (Na+ ile Cl) etkileşimi ile C12H22O11 molekülündeki türlerin (C, H, O) etkileşimi aynı mıdır? C12H22O11 molekülleri arasındaki etkileşimin, molekülü oluşturan C, H, O atomları arasındaki etkileşimden farkı nedir?

  • Cevap: Etkileşimler farklıdır.  Na ve Cl arasındaki etkileşim yeni kimyasal tür oluşturmayan etkileşime bir örnekken, C, H, O arasındaki etkileşim yeni kimyasal tür oluşturan etkileşime örnektir.

Bir maddedeki kimyasal türlerin etkileşimi ile bu maddenin özellikleri arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Bir maddenin kimyasal etkileşimi o maddenin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olmamıza olanak sağlar. Örneğin; iyonik bağlı bileşikler zıt yüklü iyonların bir araya gelmesiyle oluşan elektrostatik çekim kuvveti olduğundan, erime ve kaynama noktaları yüksektir. İyonik bileşiklerin katı halleri sert ve kırılgandır. İyonik katı üzerine çekiçle vurulduğunda iyonik kristalin düzenli yapısı bozulur ve kırılma olayı gerçekleşir. Bu yüzden iyonik katılar çekiçle dövülerek şekillendirilemez. İyonik bağlı katılarda iyonlar hareket etmediği için elektrik akımını iletmezler.

Kimyasal türler arasında başka hangi tür etkileşimler oluşur? Örneğin demirdeki demir atomları ile iyot molekülünü (l2) oluşturan iyot atomlarının ve iyot moleküllerinin birbiriyle etkileşimi nasıldır?

  • Cevap: Güçlü ve zayıf olmak üzere iki çeşit etkileşim oluşur. Demirdeki  demir atomları kovalent bağlı güçlü etkileşime örnekken, iyot molekülünü oluşturan iyot atomları iyonik bağlı ve zayıf etkileşime örnektir.

Kimyasal türler arasındaki etkileşimleri nasıl sınıflandırırız?

  • Cevap:  Kimyasal türler arasında meydana gelen etkileşimler güçlü etkileşimler ve zayıf etkileşimler şeklinde ikiye ayrılır. Kimyasal türler arasındaki itme ve çekme kuvvetleri aynı anda gerçekleşir. Çekme kuvvetleri itme kuvvetlerinden çok fazla olduğunda türler arasında bir kimyasal bağ oluşur. Kimyasal türler arasında kimyasal bağ oluşmasına neden olan bu tür etkileşimler güçlü etkileşimler olarak da adlandırılır.

Güçlü etkileşimler,

İyonik bağ
Kovalent bağ
Metalik bağ

olarak sınıflandırılır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
confused
1
unlike
0
happy
0
love
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!