Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Dörtel Yayıncılık

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Dörtel Yayınları

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Dörtel Yayınları

1. Kur an da İnsan ve Toplum: İnsanın Yaratılışı ve Özellikleri

Yüce Allah (c.c.), ilk insan Hz. Âdem’i (a.s.) topraktan, cinleri ateşten, melekleri ise nurdan yaratmıştır. Kur’an’da insan bütün yönleriyle ele alınmış, onun yaratılışı, mahiyeti ve yaratılış gayesi bir bütünlük içinde anlatılmıştır. Allah (c.c.), ilk insan Hz. Âdem’i (a.s.) özel bir biçimde topraktan yaratmıştır. Aslı toprak olmasından dolayı fiziksel olarak diğer canlılardan bir farkı olmayan insan, Allah’ın (c.c.) kendisine ruhundan üflemesi ve ona “isimlerin tamamını” öğretmesi sebebiyle diğer varlıklardan üstün kılınmıştır. Böylece o, yeryüzünün hükümranı olmuştur. “Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık. Cinleri de daha önce dumansız bir ateşten yaratmıştık.” “Hani Rabb’in meleklere, ‘Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.’ demişti. Onlar, ‘Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ederiz.’ demişler, Allah da, ‘Ben sizin bilmediğinizi bilirim.’ demişti. Allah, Âdem’e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek, ‘Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin.’ dedi.”2
“Andolsun, sizi yarattık. Sonra size şekil verdik. Sonra meleklere, ‘Âdem için saygıyla eğilin’ dedik…”

Allah (c.c.) insana iyilik ve kötülüğü kavrayıp bunlardan birini seçme yeteneği vermiştir; bu sebeple insan kendisini sorumlu kılacak bir özgürlüğe sahiptir. Olayları gözlemlemesi ve değerlendirmesi için insana göz, kulak ve akıl verilmiş, sonra da doğru yol gösterilmiştir. Böylece kendisine iyi ile kötüyü, yanlış ile doğruyu ayırt edip birini seçme imkânı verilmiştir. Allah (c.c.), insanı kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. Aynı zamanda onu yeryüzünü imar ve ıslah etmekle görevlendirmiştir. “Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?”5, “Ben, cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”6 İslam’da toplum; ırk, dil ve etnik köken birlikteliğini aşan değerler bütününe, inanç ve ibadet ortaklığına dayanır. Kur’an, toplum konusunda gerçekçi bir yaklaşıma sahiptir. O, toplumsal hayat için bilgi, hak ve adalet gibi temel ilkeleri ortaya koyar. Toplumsal nitelikli görev ve sorumluluklardan oluşan güzel iş ve davranışlardan bahseder. Böylece bir arada yaşayan bireylerden sorumluluklarının farkında olmaları istenir: “Andolsun zamana ki insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir).”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!