Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Dörtel Yayıncılık

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Dörtel Yayınları

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 22 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Dörtel Yayınları

“…Ey bizim (Yüce) Rabb’imiz! Bize bu dünyada da iyilik ve güzellik ver, ahirette de iyilik ve güzellik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Bakara suresi, 201. ayet.) “…Ey Rabb’imiz! Unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabb’imiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır sorumluluklar yükleme! Ey Rabb’imiz! Gücümüzün yetmeyeceği şeylerden sorumlu tutma bizi! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı…” (Bakara suresi, 286. ayet.) “(Âdem ve Havva), ‘Ey Rabb’imiz! Kendimize yazık ettik. Şayet sen bizi affetmez, bize acıyıp bize merhamet etmezsen en büyük kayba uğrayanlardan oluruz.’ diye yalvarıp yakardılar.” (A’râf suresi, 23. ayet.) Rahmân ve Rahîm olan Rabb’imizin bize öğrettiği dualardan biri de İsrâ suresi, 80. ayette yer alır: Ve şöyle niyaz et: “Rabb’im! (Gireceğim yere) doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla. (Çıkacağım yerden de) beni doğruluk ve esenlik içinde çıkar. Katından bana yardımcı bir kuvvet ver.” (İsrâ suresi, 80. ayet.) Bu dua ayeti, Medine’ye hicret etmek isteyen Hz. Peygamberin (s.a.v.) Medineli Müslümanlarla gerçekleştirdiği Akabe biatından kısa bir süre önce inmiştir. Bu nedenle ayetin hicret yolculuğuna işaret ettiği düşünülebilir. Ancak daha genel olarak bakıldığında, ayette insanın bir yere girerken veya bir yerden çıkarken, bir işe başlarken veya bir işi bitirirken daima her şeyin iyi ve düzgün gitmesi, sonucunun hayır doğurması için çabalaması, niyetinin bu yönde olmasına vurgu yaptığı görülür. Ayrıca bunun için kişinin dua edip Allah’tan (c.c.) yardım dilemesi gerektiği şeklinde bir anlam içerdiği de söylenebilir.

Dua yaparken fiilî duayı da unutmamamız gerekir. İnsan yaratıcısına dua ederken Allah’ın (c.c.) tabiatta koymuş olduğu kanunlara uymalıdır. Buna fiilî dua denir. Sözlü dua ile fiilî dua birlikte yapılmalıdır. Nitekim “Sabrederek ve namaz kılarak (Allah’tan ) yardım dileyin.”2 ayetinde görüldüğü gibi insanlardan karşılaştıkları sıkıntılı durumlara hem sabır göstermeleri hem de namaz ve dua ile Allah’tan (c.c.) yardım dilemeleri istenmiştir. Mesela sağlıklı bir hayat sürmek isteyen kişi, bir yandan Allah’a (c.c.) bunun için dua ederken diğer taraftan yeme ve içme konusunda sağlık kurallarına uygun davranmalıdır. Hasta kişiler kendilerine şifa vermesi için Allah’a (c.c.) dua etmeli, doktorların tavsiyelerine uymalı, onların verdikleri ilaçları kullanmalıdır. Yine mesela tarlasından bolca ürün almak isteyen bir çiftçi öncelikle tarlasına iyi bakmalı, onu yeterli miktarda ve zamanında sulamalı, doğru bir şekilde gübrelemelidir. Tarlasındaki ürününe zarar verebilecek şeylere karşı tedbirini almalıdır. Tüm bunları yaptıktan sonra ürünün bol olması ve birtakım afetlerden korunması için Allah’a (c.c.) dua etmelidir. Kişi sözlü ve fiilî duadan sonra Allah’a (c.c.) tevekkül etmelidir. Tevekkül, insanın yapacağı işlerde kendisine düşen görevleri yapıp sonucu Allah’tan (c.c.) beklemesidir. O hâlde bizler bir isteğimizin kabul
olması için hem sözlü hem de fiilî duamızı yapmalı, sonucunu Allah a (c.c.) bırakmalıyız.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!