Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Matematik Pasifik Yayınları

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 176 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları Pasifik Yayınları

TARİH KÖŞESİ

Müslüman Türk dünyasının matematik ve geometriye katkıları oldukça büyüktür. Bunların başında Özbekistanlı Harezmi gelmektedir. Harezmi cebir konularını ilk defa “Kitab’ül Muhtasar fi Hesab’il Cebri Mukabele” adlı eserinde sistematik bir şekilde ortaya koymuş ve Batı dünyasının bilmediği sıfır rakamını bu eserinde kullanmıştır. Matematikte yeni bir dal olan analitik geometri ile ilgili bilgiler de bu eserinde yer almıştır. Ömer Hayyam’ın “Cebir” adlı eserinde de analitik geometriye ait bilgilerin varlığına rastlıyoruz. Ebul Vefa, bir yandan trigonometriye yeni özdeşlikler kazandırırken bir yandan da geometride düzgün yedigen ile düzgün dokuzgenin çizimlerinin yapılması ile ilgili yeni metodlar göstermiştir.

Gıyaseddin Cemşid, pi sayısının değerini virgülden sonra 9. basamağına kadar hesaplamayı başarmıştır. Trigonometrik buluşları oldukça meşhurdur. Bunlardan birisi “sin3A = sinA + 4.sin3.A” şeklindeki formüldür. Bir de hesap makinesi icat etmiştir. Elbette yapılan çalışmaların hepsini burada ortaya koyacak olsak buna sayfalar yetersiz kalır. Burada yazılanlar denizde birer damla olsun, merak uyandırsın. Gelelim Ulu Önder Atatürk’ün geometri konusunda yapmış olduğu hizmete …

Atatürk’ün geometri kitabı, 1936-37 kış aylarında bizzat kendisinin yazdığı ve geometri öğretiminde yol gösterici olarak tasarlanan 44 sayfalık bir geometri kitabıdır. Bir devlet adamının vatanseverliğini, milletine karşı duyduğu engin sorumluluk duygusunu, saygı ve sevgisini bu geometri kitabında okuyup bulabilirsiniz. Atatürk’ün Osmanlıca bilimsel terimlerin Türkçeleştirilmesine önemli katkıları olmuştur. Kitabı ciddi bir şekilde inceleyenler, günümüzde kullanılan pek çok matematiksel terimin Atatürk tarafından türetildiğini görecektir.
“Müsellesin, zaviyetan-ı dahiletan mecmu’ü 180 derece ve müselles-i mütesaviyü’l-adla, zaviyeleri biribirine müsavi müselles demektir.” Bu cümlelerden kimsenin bir şey anlamadığından emin olun. Bunu, 1900’lü yılların başına gitmek ve o dönemde eğitim almış kesime sormak gerekiyor. Çünkü ne anlatılmak isteniyorsa tamamı Osmanlıcadır.

Bugün kullandığımız Türkçe ile yukarıdaki cümle şu anlama geliyor: “Üçgenin iç açılarının ölçüleri toplamı 180 derecedir ve eşkenar üçgen, açıları birbirine eşit üçgen demektir.” Aşağıdaki tabloda Atatürk’ün geometri kitabı ile yenileştirdiği bazı Osmanlıca terimler ve bugünkü karşılığı olan geometrik terimler görülmektedir. Daha fazlasını Atatürk’ün geometri kitabını okuyarak görebilirsiniz. Kitap pdf formatında Genel Ağ’da mevcuttur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 176 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!