Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Matematik Pasifik Yayınları

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 261 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevapları Pasifik Yayınları

TARİH KÖŞESİ

Gıyaseddin Cemşid

14 ve 15. yüzyılın son yarısında, Kaş’ ta doğmuş matematikçi ve gök bilimcidir. Gıyased- din Cemşid, mantık, belagat, matematik ve astronomi alanlarında ciddi eğitim almıştır. Fıkıh ilminde söz sahibi olmuştur. Astronomi alanına kazandırdığı önemli yenilikler; astronomi cetvellerini yeniden düzenlemesi, gezegenlerin yeryüzünden uzaklıklarını hesaplaması, Güneş ve Ay tutulmalarını hesaplaması ve bu hesapları yaparken kullandığı Tabak-ül Metanık adını verdiği icadını tanıtıp öğretmesi ve daha pek çok çalışmalarıdır. Kepler’den bilinen yıldız ve gezegen yörüngelerinin elips şeklinde olduğunun ispatı da aslında kendisine aittir. Cemşid, pi sayısının değerini virgülden sonra 9. basamağına kadar hesaplamayı başarmıştır. Trigonometrik buluşları oldukça meşhurdur. Bunlardan birisi “sin3A = sinA + 4 • sin3 • A” şeklindeki formüldür. Bir de hesap makinesi icat etmiştir. Newton tarafından ortaya atılan iki terimli denklemi de çözmeyi başarıp bunu kendi eseri olan “Aritmetiğe Anahtar” adlı eserinde göstermiştir. Sayıların tam kısmından sonra virgül atılıp ondalıklı olarak devam ettirilmesine yönelik icat da kendisine aittir. Simon Stefon bunun kendi icadı olduğunu iddia etmiş fakat Alman bilim tarihçisi Pouluckey bunun Gıyaseddin Cemşid’e ait olduğunu ispatlamıştır.

ESERLERİ

1. Risalet-ül Muhitiyye: Ondalık sayılarla ilgili kurallara ve Pi sayısının değerine bu eserde yer verdi.
2. Kitabu Miftah-il-Hisab (Hesap Anahtarı): Beş bölümden meydana gelen eserin, birinci bölümünde tam sayılarla hesaplama, ikinci bölümünde kesirli sayılarla hesaplar, üçüncü bölümünde astronomide kullanılan hesaplar, dördüncü bölümünde topografik alan hesapları, beşinci bölümünde ise bilinmeyenli hesaplar anlatılmaktadır.
3. Risalet-ül-Kemaliye veya SüNen-üs-Sem’a (Göğün Dereceleri): Gök cisimlerinin dünyadan uzaklığı, büyüklükleri ve boyutlarından bahseder. Türkçe’ye tercümesi mevcuttur. 4. Kitabu-Ziye-il-Hakani fi Tekmili ziye-il-İlhani: Nasirüddin Tusi’nin yazdığı Ziyei’l-İlhani adlı eserde incelenen yıldızların koordinatlarını kendi rasatlarına göre düzenlemiş ve tamamlamıştır.
5. Nüzhet-ül-Hadaik: Gezegenlerin ve yıldızların yeryüzüne uzaklıklarını hesaplamada kullandığı ve Takabül-Menatık adını verdiği icadını anlatmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!