Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Matematik Modelleme Etkinlik Kitabı Meb Yayınları

9. Sınıf Matematik Modelleme Etkinlik Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

9. Sınıf Modelleme Etkinlik Kitabı Sayfa 45 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Modelleme Etkinlik Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

Bir iş yerinin müdürü, temizlik işlerini yapmaları için Ayşe Hanım ve Ahmet Bey’i aynı anda işe almış ve onlara 2 katlı iş yerini gezdirerek aralarında iş bölümü yapmıştır. Buna göre 1. katın temizliğinden Ahmet Bey, 2. katın temizliğinden ise Ayşe Hanım sorumlu olacaktır. Her iki katta da kırk beşer pencere, eşit büyüklükte on beşer oda, birer lavabo ve eşit alanlı birer koridor vardır. îki kat arasındaki tek fark 1. kattaki lavabonun erkekler için, 2. kattaki lavabonun ise kadınlar için ayrılmış olmasıdır. Bir lavabonun temizliği için harcanan enerji ve zaman ile 2 oda veya 1 koridor ya da 1 pencere temizlenebilmektedir. Bu iş yerinin müdürü, Ayşe Hanım ve Ahmet Bey’ den beklentilerini şu şekilde sıralamıştır:
• Günde 3 defa koridorlar silinmelidir.
• Ayda 1 defa tüm camlar temizlenmiş olmalıdır.
• Günde 1 defa tüm odalar temizlenmelidir.

Bunlara ek olarak lavaboların temizliği yapılacaktır. îş yeri sahibi, temizliğin zamana bağlı olarak değil lavaboların kullanımına göre yapılmasını istiyor. Bunun için lavabolarda dolu olarak bulunan sıvı sabunluklardaki sabunun bitişinin baz alınmasını ve sabunluğu boşalan lavabonun sabunluğunun tekrar doldurulduktan sonra lavaboların temizlenmesini istiyor. Bu şekilde iş dağılımını yaptıktan sonra temizlik görevlilerine bir ay bu dağılıma göre çalışmalarını daha sonra kendilerinin istek ve görüşlerini alacağını söylüyor. Her gün açık olan,120 kişinin çalıştığı bu iş yerinde çalışan kadın sayısı, erkek sayısının 2 katıdır. Bu iş yerinde çalışan kadınların her biri günlük ortalama 3 defa, erkeklerin her biri ise 4 defa lavaboları kullanmaktadır. Lavaboya giren herkes ellerini sıvı sabunluktaki sabunla yıkamakta ve sabunluğun düğmesine bir kez basarak ellerine sıvı sabun almaktadır. Lavabolarda bulunan dolu sıvı sabunlukların içinde 480 mililitre sıvı sabun bulunmakta ve sabunluğun düğmesine bir kez basıldığında yaklaşık 6 ml sıvı sabun akmaktadır. Bir ay sonra müdür iki çalışanının istek ve görüşlerini dinlemek istiyor. Bunun üzerine Ayşe Hanım, iş bölümünün adil olmadığını kendisinin daha çok temizlik yaptığını ve iş dağılımının tekrar yapılması gerektiğini söylüyor.

1. Ayşe Hanım’ ın düşüncesinde haklı olup olmadığını tartışınız.

  • Cevap:

Lavabo temizliği dışındaki iş bölümleri eşit olduğundan Ayşe Hanım’ın düşüncesinde haklı veya haksız olduğunu belirlemek için lavabo temizlik sayılarının hesaplanması gereklidir. Bir ayda ortalama 30 günün olduğu varsayılarak hesaplamalar aşağıda verildiği gibi yapılabilir:
120 kişinin çalıştığı bu iş yerinde çalışan kadın sayısı erkek sayısının 2 katıdır. Dolayısıyla 40 erkek, 80  kadın çalışan bulunmaktadır. Bu iş yerinde çalışan kadınlardan her biri günlük ortalama 3, erkeklerden her biri ise 4 defa lavaboları kullanmaktadır. Buradan, erkeklerin günlük ortalama lavabo kullanma sayısı 40 ∙ 4 = 160 kadınların günlük ortalama lavabo kullanma sayısı 80 ∙ 3 = 240 olur. Lavaboya giren herkes ellerini sıvı sabunluktaki sabunla yıkamakta ve sabunluğun düğmesine bir kez basarak ellerine sıvı sabun almaktadır ve sabunluğun düğmesine bir kez basıldığında yaklaşık 6 mililitre sıvı sabun akmaktadır. Bu bilgiye göre, erkeklerin günlük ortalama kullandıkları sıvı sabun miktarı 160 ∙ 6 = 960 mililitre kadınların günlük ortalama kullandıkları sıvı sabun miktarı 240 ∙ 6 = 1440 mililitre olur.

Lavabolarda bulunan dolu sıvı sabunlukların içinde 480 ml sıvı sabun bulunmaktadır. Dolayısıyla lavabolardaki sabunlukların günlük dolum sayısı aşağıdaki gibidir: Erkek lavabosundaki sabunluğun günlük ortalama dolum sayısı 960 : 480 = 2 Kadın lavabosundaki sabunluğun günlük ortalama dolum sayısı 1440 : 480 = 3 olur. Bu bilgilere göre Ayşe Hanım, günde 3 defa lavabo temizliği yaparken Ahmet Bey, 2 defa lavabo temizliği yapmaktadır. Ayşe Hanım’ın yaptığı aylık lavabo temizliği sayısı, Ahmet Bey’in yaptığı aylık lavabo temizliği sayısından 30 fazladır. Bu ise 60 oda, 30 koridor temizliği ya da 30 pencerenin silinmesine eş değerdir. Buradan Ayşe Hanım’ ın düşüncesinde haklı olduğu sonucuna ulaşılır.

2. Haklı ya da haksız ise düşüncenizi destekleyen nedenleri yazınız. İş bölümünün nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bir örnek iş dağılımı belirleyiniz.

  • Cevap:

Daha adil bir dağılım yapılabilmesi için Ayşe Hanım’ın yapması gereken bir takım işlerin Ahmet Bey’e aktarılması gerekmektedir. Bu şekilde oluşturulan örnek bir dağılım aşağıda verilmiştir:
Kadın lavabosunun temizliği Ayşe Hanım’ a, erkek lavabosunun temizliği ise Ahmet Bey’ e ait olacaktır.
Lavabo temizlik kuralları değiştirilmeden uygulanacaktır.
Her iki çalışan da sorumlu bulundukları katlarda aşağıdaki görevleri yapacaktır:
• Günde 3 defa koridorlar silinecek.
• Ayda 1 defa tüm camlar temizlenmiş olacak.
• Günde 1 defa tüm odalar temizlenecek.
1. katın temizliğinden Ahmet Bey, 2. katın temizliğinden ise Ayşe Hanım sorumlu olacaktır. Ancak Ahmet Bey, her gün 2. kattan bir odanın temizliği yapacak ya da bunun yerine 15 gün boyunca 2. katın koridor temizliğini yapacak veya 2. katta bulunan pencerelerden ayda toplam 15 tanesini Ayşe Hanım’ın yerine silecektir.

9. Sınıf Meb Yayınları Modelleme Etkinlik Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!