Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları / 9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya I. Ünite Doğal Sistemler 2. Bölüm Coğrafi Koordinatlar Ölçme Ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya I. Ünite Doğal Sistemler 2. Bölüm Coğrafi Koordinatlar Ölçme Ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


9. Sınıf  Meb Yayınları Coğrafya I. Ünite Doğal Sistemler 2. Bölüm Coğrafi Koordinatlar Ölçme Ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Doğal Sistemler Sayfa 50,51, 52, 53, 54, 55  I. Ünite Doğal Sistemler 2. Bölüm Coğrafi Koordinatlar Ölçme Ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı

1- Aşağıdaki ifadelerden hangisi coğrafi konumumuzun ülkemize sunduğu fırsatlardan biridir?
A) Ülkemize yakın coğrafyada siyasi sorun yaşayan ülkelerin bulunması
B) Doğum oranlarının ülkemizde azalması
C) Ekonomide küresel dalgalanmaların yaşanması
D) Ülkemizin zengin petrol yataklarına sahip ülkelere komşu olması
E) Yaşlı nüfusumuzun artması

  • Cevap: D

2-Yukarıdaki şekillerde aynı anda Güneş’in ufuk düzlemi üzerindeki konumlarına ait bazı merkezler bulunmaktadır. Bu merkezlerin batıdan doğuya doğru sıralanışı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) B–E-M B) B-M-E C) M-E-B D) M-B-E E) E-M-B

  • Cevap: A

3-Greenwich boylamı üzerinde bulunan A noktasında tarih 4 Nisan ve yerel saat 22.45’tir. Aynı anda 90° D boylamında yer alan T noktasında taih ve yerel saat aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) 4 Nisan 16.45

B) 5 Nisan 16.45

C) 5 Nisan 01.45

D) 4 Nisan 04.45

E) 5 Nisan 04.45

  • Cevap: E

4-Ekvator’un 4440 km kuzeyinde bulunan ve yerel saati başlangıç meridyeninin yerel saatinden 120 dakika ileri olan bir merkezin coğrafi koordinatları hangisinde doğru olarak verilmiştir?
I. Bulunduğu yarım küre
II. Sahip olduğu yer altı kaynakları
III. Uluslararası saat dilimi
IV. Arazinin eğimi

  • Cevap: D

5-Bir yerin boylam ve enlem derecelerinin bilinmesi yukarıdaki özelliklerden hangileri hakkında kesin bir bilgi verir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: B

6-Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin mutlak konumunun sonuçlarından biri değildir?
A) Asya Kıtası’nın batısında yer alması
B) Orta kuşakta bulunması
C) Aynı anda bir tek ulusal saatin kullanılması
D) Kuzey Yıldızı’nın görülmesi
E) Akdeniz iklim kuşağında yer alması

  • Cevap: A

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı

Aşağıdaki 7, 8, 9 ve 10. soruları yanda verilen coğrafi koordinat sistemine göre cevaplayınız.

7-Koordinat sistemi üzerinde bulunan noktaların Ekvator çizgisine göre konumları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Cevap: C

8-Koordinat sistemine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap: D

9-Koordinat sistemi üzerindeki taralı alanın mutlak konumu tanımlanırken aşağıdaki derecelerden hangisi kullanılmaz?

Cevap: E

10-B noktasında yerel saat 12.40 ise aynı anda A noktasında yerel saat kaç olur?

Cevap: D

11-A ve B kentleri arasındaki yerel saat farkı ne kadardır?

Cevap: D

12-A noktasında yerel saat 09.00 olduğuna göre başlangıç meridyeninde yerel saat kaç olur?

Cevap: A

13-B noktası hangi meridyen üzerinde yer alır?

Cevap: B

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı

14- Yukarıdaki Türkiye haritasında yaklaşık olarak aynı enlem üzerinde yer alan Çanakkale, Eskişehir, Sivas ve Erzurum illeri gösterilmiştir.

Bu iller için aşağıdakilerden hangisinin benzer olduğu söylenebilir?

Cevap: C

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı

16, 17 ve 18. soruları aşağıda verilen parçaya göre cevaplayınız.

15-21 Mart tarihinde Çanakkale’de Güneş’in ufuk düzlemi üzerindeki konumu yukarıdaki gibidir. Aynı tarihte Erzurum’da Güneş’in ufuk düzlemindeki konumu aşağıdaki seçeneklerin hangisindeki doğru olarak verilmiştir?

16-Yalnızca yukarıdaki parçada verilen bilgiler göz önüne alındığında,

I. Oscar Ödül Töreni’nin canlı yayınla Türkiye’den izlenmeye başlandığı tarih ve saat,
II. Los Angeles ve İstanbul arasında uçuş yapan uçağın Türkiye saati ile İstanbul Atatürk Hava limanına indiği tarih ve saat aşağıdakilerin hangisinde doğru sırada verilmiştir?

Cevap:  F

17-Los Angeles’tan İstanbul’a doğru hareket eden uçağın rotasının, harita üzerinde düz bir çizgi ile değil de yay şeklinde gösterilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B

18-İstanbul’dan kalkan uçak, hangi saat dilimini kullanan kente uçmuştur?

Cevap: B

19-Güneş hangi merkezde daha önce doğmuştur?

Cevap: C

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı

20-En doğudaki merkez hangisidir?

Cevap: C

21-Yerel saati en geri olan merkez hangisidir?

Cevap: A

22-Merkezlerin doğudan batıya doğru sıralanışı nasıl olmalıdır?

Cevap: C-B-A

23- Hangi merkezde öğle vakti yaşanmaktadır?

Cevap: B

24-Ülkemizin kara sınırı komşularını yazınız.

CevapSuriye, Irak, İran, Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti (Azerbaycan), Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistandır.

25-Ülkemizi çevreleyen denizleri yazınız.

CevapKaradeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz’dir.

26-Ülkemizin mutlak konumunu yazınız.

CevapTürkiye; 26 – 45 derece Doğu boylamları ile 36 – 42 derece Kuzey paralelleri arasında yer alır.

27-İstanbul, Trabzon, Kars, Antalya ve Yozgat il merkezlerinden geçen koordinatları yaklaşık olarak belirleyiniz.

 Cevapİstanbul: 29D – 41KTrabzon: 40D – 41K

Kars: 43D – 41K

Antalya: 31D – 37K

Yozgat: 35D – 40K

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı

28- Bursa ile Erzurum arasındaki yerel saat farkı kaç dakikadır?

  • Cevap: Yaklaşık olarak, Bursa 29D, Erzurum: 41 doğu boylamları üzerindedir. 41 – 29 = 12, 12 x 4 = 48 dakika. Bursa  – Erzurum merkezleri arasındaki yaklaşık zaman farkı 48 dakikadır.

29- 37º-38º kuzey paralelleri ile 37º-38º doğu meridyenleri arasında hangi illerimizin toprakları bulunmaktadır? Yazınız.

  • Cevap:  Gaziantep

30-Ankara’nın kuş uçuşu 222 km güneyinde ve yerel saati de Ankara’dan 36 dakika ileri olan ilimiz hangisidir? Yazınız.

  • Cevap: Siirt

31-Ekvator’un 4.551 km kuzeyinde ve Greenwich’in yerel saatinden 2 saat 40 dakika ileri olan ilimiz hangisidir? Yazınız.

  • Cevap:  Ekvatorun 4551 km kuzeyinde olan merkez 4551/111= 41 kuzey enlemi üzerinde yer alır. Saati Greenwicten 2 saat 40 dk ileri olan merkez ise 160 / 4 = 40 derece doğu boylamı üzerinde yer alır. Aradığımız nokta 41K – 40D üzerinde olan (yaklaşık olarak) Trabzon’dur.

32-Kocaeli ile yerel saatleri aynı olan iller hangileridir? Yazınız

  • Cevap: Yerel saatlerin aynı olması için merkezlerin aynı boylam üzerinde olmaları gerekir. Kocaeli ile yerel saatleri aynı olan merkezler: Bilecik ve Kütahyadır.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir