Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı

SORULAR

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Vahiy ne demektir?

  • Cevap: Vahiy kelimesinin kısaca anlamı şu şekilde: Allah tarafından ilahi bir buyruğun ya da düşüncenin peygambere bildirilmesi. Müslümanlıkta, Kuran ayet ve surelerinin Hazreti Muhammed’e indiriliş biçimi.

2. İslam alimlerine göre dinin tanımını yapınız.

  • Cevap: İslam, son ve tek din olarak dünya üzerinde yaşamaktadır. İslam dininin tanımı bugüne kadar birçok İslam alimi tarafından yapılmıştır. Din, borç demektir. Bu kavram manasıyla çok genel bir tanım olmaktadır. İslam alimleri dini, itaat ve ceza anlamlarına karşılık gelecek şekilde insanın hayatındaki sorumluluğu ortaya koyan tarifler yapmışlardır. 

3. İman ve İslam’ın tanımını yapınız.

  • Cevap: İman, kelime itibariyle bir kimsenin şüphe duymaksızın bir şeyi kabul etmesi, doğrulaması, onaylaması ve tasdik etmesi anlamına gelir. İman; Allah’ın (c.c.) bir ve tek olduğuna ihlasla (samimiyetle) inanıp Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliğini kabul etmek, onun Kur’an-ı Kerim aracılığıyla getirdiklerine inanmak ve bunlara teslim olmaktır. İslam kelime olarak teslimiyet, itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, barış ve esenlikte olmaktır. Dinî terim olarak ise İslam; Yüce Allah’a itaat etmek, Hz. Peygamber’in getirdiklerinin hepsini kalp ile tasdik edip dil ile söyleyerek Allah’ın (c.c.) emir ve yasakları doğrultusunda yaşamaktır.

4. Fıtrat ne demektir?

  • CevapFıtrat: Yaratılış, yapı, karakter, tabiat, mizaç anlamlarına gelmektedir. Terim olarak fıtrat: “Allah Teâlâ’nın mahlûkatını kendisini bilip tanıyacak ve idrak edecek bir hal, bir kabiliyet üzere yaratmasıdır.” (İbn Manzur, Lisânü’l-Arab, Beyrut, (t.y.), V, 55). Bütün varlıklar fıtratları istikametinde yürürler. İnsanlar da, insan olmak açısından Allah’ın fatr ile kendilerine verdiği fıtrat üzerindedirler. Söz gelimi iki göz, iki kulak, bir baş, saç, burun sahibi olmak fıtrattandır. Bunun gibi, insan bedenindeki her organa verilen ve gördürülen fıtri bir fonksiyon vardır; göz görecek, kulak işitecek, ayak yürüyecek, el tutacaktır.

5. İslam inanç esaslarının özelliklerini maddeler halinde yazınız.

  • Cevap:

*Allah’ın varlığına ve birliğine iman etmektir.
*Meleklere iman etmektir.
*Peygamberlere iman etmektir.
*Kitaplara iman etmektir.
*Kaza ve kaderin Allah’tan olduğuna iman etmektir.
*Öldükten sonra dirilmeye iman etmektir.

6. Müslüman neden ümit ve korku arasında yaşamalıdır? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Dünya hayatı gelip geçici bir hayat olarak bilinmektedir. İslam dininde dünya hayatı bir imtihan hayatıdır. Asıl hayat kıyametin kopmasıyla başlayacak bir süreçte ahiretin cennet ya da cehennemle sonuçlanacağı bir hayattır. Bu nedenle insanların cenneti ümit ederek ve cehennem tehdidinden sakınarak yaşaması gerekir. Müslümanın ümit ve korku arasında yaşaması gerektiği, Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir. Bununla beraber cennet için ümit, cehennem için sakınma ve korku anlamına gelir.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi dinin tanımlarından biri değildir?

A) Allah (c.c.) ile kul arasındaki münasebeti düzenleyen kanun, nizam ve yoldur.
B) Akıl sahiplerini Peygamberin bildirdiği şeyleri kabule çağıran ilahî bir düzenlemedir.
C) Din, akıl sahiplerini kendi iradeleriyle şimdiki halde (dünyada) salâha, gelecekte (ahirette) felâha sevkeden, Allah (c.c.) tarafından konulmuş bir kanundur.
D) Akıl sahiplerini kendi istekleri ile iyilikleri yapmaya sevk eden ilahi bir nizamdır.
E) İnsanların kendi çıkarlarına göre belirledikleri kurallar bütünüdür.

  • Cevap: E

2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olarak gönderilmesinden önce Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak. Hz. İbrahim’in (a.s.) tebliğ ettiği tevhit inancını korumak. Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) İman
B) Kur’an
C) Sünnet
D) Haniflik
E) Vahi

  • Cevap: D

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
14
clap
5
angry
3
unlike
2
happy
2
confused
2
sad
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!