Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Meb Yayınları / 9. Sınıf  Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Simyadan Kimyaya Cevapları

9. Sınıf  Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Simyadan Kimyaya Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


9. Sınıf  Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Simyadan Kimyaya Cevapları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Kimya Bilimi Sayfa 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 1. Bölüm Simyadan Kimyaya Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

ÜNİTEYE BAŞLARKEN

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı

1. Kimya biliminin ilgi (uğraş) alanları neler olabilir?

  • Cevap: Kimya biliminin uğraş alanlarını yediye ayırmak mümkündür. Başlıklar halinde sıralayacak olursak:
  • Analitik Kimya
  • Biyokimya
  • Fizikokimya
  • Polimer Kimyası
  • Anorganik Kimya
  • Organik Kimya
  • Endüstriyel Kimya

2. Simyacıların yaptığı çalışmalar kimya biliminin gelişimine nasıl bir katkı sağlamış olabilir?

  • Cevap: Simyacılar kimya sayesinde altını üretmenin peşine düşmüşlerdir. Bu yolda bir çok deney ve araştırma yapmışlardır. Ancak bu araştırmaları sonucu altın bulamasalar da bu uğurda yapmış oldukları çalışmalar sonucu kimya bilimine dair bir çok yeni bilgi ve bulgu ortaya koymuşlardır. Bu bulgular daha sonraki araştırmacılara yardımcı olmuş bir çok element ve farklı bileşenler hakkında buluşlar yapılmıştır.

3. Günlük hayatımızda kullandığımız maddelerin birbirinden farklı olmasının nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü hepsinin kendine özgü bir yapısı ve özelliği vardır. Mesela insanlar da öyledir. Her insan nasıl farklı biçimsel özelliklere sahip ise maddeler de kendilerine özgü renk, şekil, doku, katılık ya da sıvılık gibi farklı özelliklere sahiptir.

4. Element kavramı hakkında ne biliyorsunuz? Hatırladığınız elementlerin sembollerini yazınız.

  • Cevap: Kimyasal metotlarla daha basit parçacıklara ayrılamayan, aynı cins atomlardan meydana gelen en basit yapıdaki maddelere element denmektedir. Hatırladığım element isimleri şöyledir:
  • Demir: Fe
  • Gümüş: Ag
  • Bakır: Cu
  • Altın: Au

5. Bileşik kavramı hakkında ne biliyorsunuz? Hatırladığınız bileşiklerin sembollerini yazınız.

  • Cevap: İki ya da daha fazla cinste atomun bir araya gelerek oluşturduğu saf maddelere verilen isimdir. Bileşiklerin en küçük yapı taşı moleküldür.

6. Kimya bilimi ile ilgili meslekler ve çalışma alanları neler olabilir?

  • Cevap: Kimya bölümü ile ilgili önemli meslekleri şöyle sıralamak mümkündür:
  • Kimya Mühendisliği
  • Kimyagerlik
  • Ziraat Mühendisliği
  • Gıda Mühendisi
  • Petrol Mühendisi
  • Kimya Teknisyeni

7. Aşağıda verilen laboratuvar güvenlik sembollerinin adlarını boşluklara yazınız.

  • Cevap:
  • 1. sembol: Yangın güvenliği
  • 2. sembol: Kimyasal madde güvenliği
  • 3. sembol:  Açık alev uyarısı
  • 4. sembol: Kimyasal madde uyarısı

8. Kimya laboratuvarında kullanılan malzemeler neler olabilir?

  • Cevap:
  • DENEY TÜPLERİ
  • BEHER (BEHERGLAS)
  • ERLEN (ERLEN MAYER)
  • KADEH
  • ÖLÇÜ SİLİNDİRLERİ (MEZÜR)
  • HUNİLER
  • KAPSÜLLER

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı

1. Simyacıların sınama yanılma yoluyla bulduğu maddelerin neler olduğunu ve bu maddeleri hangi amaçla kullandıklarını araştırarak poster hazırlayınız.

  • Cevap: Bu posteri sizler hazırlamalısınız.

2. Kimya bilimine katkı sağlayan bilim insanlarının yaptığı çalışmaları poster hâline getirerek okulunuzun duvarlarında paylaşınız.

  • Cevap: Bu projede ünlü kimyagerlerin fotolarını kullanmalı ve oluşturduğunuz posteri okulunuzun duvarında sergilemelisiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı

NELER KAZANDIK

1. Eski çağlarda insanların sınama yanılma yoluyla elde ettiği maddelere üç örnek veriniz.

  • Cevap: Göztaşı, şap, Yemek tuzunu sayabiliriz.

2. Bilime katkı sağlayan uygarlıkların adlarını yazınız.

  • Cevap: Mısırılılar, Sümerler, Asurlular, Fenikeliler, Yunanlılar, Urartular, Aztekler

3. Kimya bilimine katkı sağlayan üç bilim insanını ve sağladıkları katkılardan birer tanesini yazınız.

  • Cevap:
  • MENDELEYEV: Periyodik tabloyu sıralamak için Periyodik Kanun’u bulmuş. Element tablosunu oluşturmuştur.
  • JOHN DALTON: İngiliz kimyager John Dalton hazırladığı atom teorisi ile modern kimyanın temellerini oluşturmuştur. Ortaya koyduğu atom teorisi bugün geçerliliğini yitirse bile kimya için önemli bir adım sayılmıştır.
  • AMADEO AVAGADRO: İtalyan kimyager ve bilim adamıdır. Gazların hacimlerini molleri ile ilişkilendirmiş ve bunu ” Aynı basınç ve sıcaklıkta eşit hacimdeki gazlar eşit sayıda molekül içerir.” şeklinde Avagadro Yasasını ortaya koymuştur. Bunun dışında Avagadro sayısını bulmuştur.

4. Simya döneminden günümüze aktarılan yöntem ve tekniklerden beş tanesini yazınız.

  • Cevap: Dondurma, eleme, eritme, kaynatma, damıtma

5. Democritus’a göre
I. Her maddenin bölünmeyen yapı taşları vardır.
II. Her şey atomlardan ve boşluktan oluşmuştur.
III. Maddelerin farklı oluşunun nedeni, atomların sayı ve dizilişlerinin farklılığı olabilir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

6. Aşağıdakilerden hangisi simyacı değildir?
A) Aristo
B) G.N. Lewis
C) Ebû Bekir er-Râzî
D) Cabir bin Hayyan
E) Empedokles

  • Cevap:  B

7. Aşağıdakilerden hangisi eski çağlarda insanların sınama yanılma yoluyla buldukları maddelerden değildir?
A) Bakır B) Kükürt C) Demir D) Kalay E) Uranyum

  • Cevap: E

8. Aşağıda verilen simyacılar ile yaptıkları çalışmaları eşleştiriniz. 
I. R. Boyle (  A  )                                 a) imbik
II. Cabir Bin Hayyan ( C )              b) kroze
III. Ebû Bekir er-Râzî ( B )               c) element tanımı
IV. A. Lavoisier ( D )                          d) kütlenin korunumu

  • Cevap:

9. Aşağıda verilen ifadeleri okuyarak doğru ise “Dˮ, yanlış ise “Yˮ harfini işaretleyiniz. Yanlış olarak işaretlediğiniz ifadelerin karşısına doğrusunu yazınız.

  • Cevap:
300
like
84
love
46
haha
40
wow
40
sad
95
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir