Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı 

2.2.1.2. Okul Servislerinde Uyulması Gereken Kurallar

Taşıma yolu ile eğitimden faydalanacak öğrencilerin, seçilen taşımalı okula günübirlik taşınarak eğitim öğretime devamlarını sağlamak amacı ile yapılan uygulamalarda taşımalı okul servisleri kullanılır (Görsel 2.7). Okul servisleri ise genel olarak okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin taşınmalarında kullanılan ticari tescilli yolcu taşımaya mahsus taşıtlardır. Okul ve taşımalı eğitim servislerinde öğrencilerin güvenliğinin sağlanması oldukça önemlidir. Okul servislerinde ve taşımalı eğitim taşıtlarında kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar çerçevesinde öğrencilerin daha güvenli bir şekilde ve zamanlarını daha iyi kullanarak okullarına gitmeleri amaçlanmıştır.

Okul ve taşımalı eğitim servisi olarak kullanılan araçlarda aranan şartlar, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde şöyle sıralanmıştır:

• Okul servis araçlarının arkasında “okul taşıtı” yazısı bulundurulmalıdır.
• Okul servis aracının arkasında öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba ve bu lambanın yakılması hâlinde üzerinde okunacak şekilde, siyah renkte, büyük harflerle “DUR” yazısı bulundurulmalıdır.
• Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı; aracın iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır. Engelli öğrenci ve çocukları taşıyacak servis araçları ayrıca Engelliler Hakkında Kanun ve bu Kanun’a dayalı çıkarılan ikincil mevzuata uygun olmalıdır.
• Okul servis araçlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.
• Okul servis araçlarının kapıları, şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde olmalıdır.
• Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli olmalı ve bu araçların altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmalıdır. Ayrıca taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayeneler de yaptırılmış olmalıdır.
• Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları, on iki yaşından büyük olmamalıdır.
• Araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi; aracın içerisinde, görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilmelidir.
• Okul servis aracı; Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır.
• Okul servis araçlarında araç takip sistemi bulundurulmalı ve kayıtlar en az otuz gün muhafaza edilmelidir.
• Okul servis araçlarında yazın serin, kışın sıcak ortam sağlayacak sistemler bulundurulmalıdır.
• Okul servis araçlarında her koltukta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca standartları belirlenen oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurulmalıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!