Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 182 Cevabı

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 182 Cevabı 

SIRA SİZDE

Trafiğin çevreye verdiği zararları azaltmak için bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik bir afiş hazırlayınız ve afişi okul panosunda sergileyiniz.

  • Cevap: İki afişten dilediğinizi kullanabilirsiniz.

Metni okuyarak metinle ilgili olan soruları cevaplayınız.

Trafikten Kaynaklanan Kirlilik

Her gün değişik şekilde yararlandığımız motorlu kara yolu taşıtlarının havaya verdiği karbon- monoksit, hidrokarbon ve azot oksit; çevremizi, soluduğumuz havayı kirletmektedir. Karbonmonoksit üreten başlıca kirletici kaynaklar arasında motorlu taşıtlar birinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle büyük kentlerin ana cadde ve kavşaklarında, kara yolları çevrelerinde havayı kirleten madde emisyonları; (atmosfere atılan gaz, toz, is vb.) önemli boyutlardadır. Emisyon (salınım); yakıt ve benzerlerinin yanmasıyla sentez, ayrışma, buharlaşma vb. işlemlerle maddelerin yığılması, ayrılması, taşınması ve bu gibi diğer mekanik işlemler sonucu bir tesisten atmosfere yayılan hava kirleticileridir. Şehir trafiğindeki araçların teknik bakımlarının yeterince yapılmaması, bilinçsiz kullanımı ve bir kısmının çok eski olması nedeniyle kirletici özellikleri bir kat daha artar. Taşıtlarda hava kirliliği yaratan kirletici kaynaklar, motor cinsine göre değişir. Taşıtlarda benzinli ve dizel motor olmak üzere iki tür motor kullanılır.

• Benzinli motorla çalışan bir aracın başlıca kirletici kaynakları; egzoz borusu, benzin deposu, kartel havalandırma, karbüratör, fren balataları ve lastiklerdir.
• Dizel motorlu taşıtlarda ise başlıca kirletici kaynaklar; egzoz borusu, fren balataları ve lastiklerdir.
Egzozdan üç tür duman çıkar:
• Siyah duman, tam yanmamış yakıt taneciklerinin oluşturduğu dumandır. Uygun yanma koşullarının olmadığını gösterir.
• Gri-beyaz duman, tam yanma artığı maddelerin oluşturduğu dumandır. Uygun yanma koşullarının olduğunu gösterir.
• Mavi duman, yanmamış yakıt ve yağ karışımı olup genellikle motorun bakıma ihtiyacı olduğunu gösterir.

1. Buna göre aşağıdaki yargılar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” seçeneğini işaretleyiniz.

(Y) a) Karbonmonoksit gazı, kirletici kaynaklardan değildir.
(D) b) Araçların teknik bakımlarının yapılmaması çevreyi kirletme özelliklerini artırır.
(Y) c) Egzozlardan çıkan gri-beyaz duman, uygun yanma koşulları olduğunu gösterir.
(D) ç) Dizel motorlu araçlarda kirletici kaynaklar, benzin deposu ve karbüratördür.

2. Araçlar havayı ne şekilde kirletir?

  • Cevap: Araçlar motor sistemleri atık üretmektedir. Benzinli, dizel ve lpg kullanılan araçların atıkları da ona göre oluşmaktadır. Atıkların içinde zararlı gazlar da meydana gelmektedir. Araçların egzozundan çıkan atıklar havayı kirletmektedir. Araçların egzoz giderlerinden karbon salınımı da olmaktadır. Karbon salınımı küresel ısınmayı arttırmaktadır. Çevre kirliliklerinin artması da çevre sorunlarının artmasına neden olur. Çevre sorunlarının artması canlı hayatını da olumsuz etkilediği için özellikle araç üretimi teknolojisinde çevre kirliliklerinin azaltılması için çalışılmaktadır. Araçların havayı kirletmesinin önlenmesi için özel filtre sistemleri de kullanılmaktadır. Havanın kirlenmesinin önlenmesi kanuni olarak araçlar için zorunlu tutulmaktadır. Böylece araç üretim teknolojisinde motorun atıkları özel sistemlerle ölçülmektedir.

3. Taşıtlarda hava kirliliği oluşturan kaynaklar nelerdir?

  • Cevap: Motorlu taşıtların büyük çoğunluğu çevreye zarar vermektedir. Bunlar ses kirliliği, hava kirliliği gibi sorunlara neden olmaktadır. Araçlarda bunları önleyen düzenekler kurulsa da çevre sorunları yine de yaşanmaktadır. Taşıtlarda hava kirliliği oluşturan kaynaklardan biri de egzosttur. Motorlu taşıtların egzosları hava kirliliğine neden olmaktadır. Özellikle karbon salınımında yüksek miktarda sarfiyata neden olmaktadır. Bu da küresel ısınmayı arttırmaktadır. Küresel ısınma küresel çevre sorunlarından biridir. Karbon salınımı bütün araçlar tarafından gerçekleşmektedir. Karbon salınımın yüksek miktarda olması, araç sayısının gün geçtikçe yükselmesi küresel ısınmaya neden olmakta ve hava kirliliğini de arttırmaktadır. Bu da çevre sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır.

ÖĞRENDİKLERİMİZİ DEĞERLENDİRELİM

1. Trafiğin çevreye verdiği zararları azaltmak için alınacak önlemler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Trafik çevreye zararlar vermektedir. Çevreyi kirleten egzoz atıklarının oluşması ve bunun yüksek miktarlarda meydana gelmesi trafiğin çevreye verdiği en önemli zararlardandır. Ses kirliliği, hava kirliliği, ışık kirliliği trafiğin neden olduğu kirliliklerdir. Trafiğin çevreye verdiği zararları azaltmak için motor üretim sistemlerinde atık oluşumunu en aza indirmek gerekir. Araçların kullandığı yollara ses izolasyon bariyerlerinin konulması gerekir. Araçların gereksiz far kullanımının önüne geçilmesi gerekir. Trafik ve çevre konusunun eğitim konusu olarak işlenmesi ve bireylerin bu konuda şuurlanması gerekir. Böylece trafiğin çevreye verdiği zararlar da azaltılmış olur. Çevre korunmuş ve canlılık faaliyetleri zarar görmemiş olur.

2. Bisiklet kullanımının çevre, sağlık ve ekonomiye sağladığı katkılar nelerdir?

  • Cevap: Bisiklet en sağlıklı ulaşım araçlarından biridir. Bisikletin kullanılması insanların sağlıklı bir hayata devam etmesini sağlar. Ayrıca çevre dostu bir ulaşım aracı olması da çevre sorunlarıyla mücadele etmede önemli bir yer tutar. Ekonomik olarak da enerji sarfiyatı olmadığı için ülke ve birey ekonomisine katkıda bulunur. Bisiklet kullanımı sayesinde bireyler sürekli spor halinde olarak düzenli spor yapmış olurlar. Böylece sağlıklı kalırlar. Sağlıklı yaşamak için düzenli spor yapmak gerekir. Bisiklet de bunda en önemli katkıları sağlar. Bisikletin herhangi bir enerji sarf etmemesi de ekonomik olarak kalkınma sağlar. Enerjinin dışa bağımlılığı arttırması tehlike olarak görülmektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!