Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı 

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı

Görümce — Ne bileyim?!.. (Geline taş atarak) Ben başkaları gibi görmediğim rüyaları gördüm diye uydurmam da!.. Olur, da inanmazsınız sandım!
Kaynana — İnanırız, o bakımdan en küçük bir tasan olmasın! Sen şimdi söyle bakalım, akşam ne tarafından yattın?
Görümce — Sağdan galiba!..
Kaynana — Çok iyi, çok iyi! Sağdandır elbet!..
Görümce — (Şüpheye düşer) Soldan galiba?!..
Kaynana — Soldan olamaz. Sağdandır. Lafını değiştirme!..
Görümce — Ama tarak tam ortasından kırıldı!..
Kaynana — Elbette! Elbette ortasından kırılacak! Ortasından kırıldığı iyidir! Sabah ne yandan kalktın?
Görümce — Sağdan galiba!..
Kaynana — Gördün mü? Bu güzel işte!.. Yüreğini hiç bozma! Bugün yüzüne gülenlere dikkât et! Sana mutlaka bir haberleri var. Bugün kısmetin etrafında dolaşıyor! Rüya dediğin neye yorarsan ona çıkar! Sakın yüreğini bozma! Mutlaka yola çıkacaksın!..
Görümce — Ama tarak niye ortasından kırıldı acaba?
Kaynana — Niye kırılmasın? Kısmetin çiftleşecek de ondan! Bunu anlamayacak ne var?!..
Gelin — Bakalım kim önce yola çıkacak?
(…)
Gelinin korktuğu başına gelir. Eşi, getirdiği ciğeri kediye kaptırdığını düşündüğü karısını boşayıp boşayamayacağını sormak için imamı çağırır. Daha sonra gerçek ortaya çıkar, tel dolabı gece baklava yemek için mutfağa giren kayınbabanın açık bıraktığı anlaşılır. Böylece gelin de boşanmaktan kurtulur.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Komedi (Komedya): Kişilerin ve toplumun aksayan yönlerini güldürücü ögelerle iç içe yansıtan tiyatro türüdür. Komedide korkaklık, cimrilik, dalkavukluk gibi huy ve davranışlar abartılarak seyirciyi güldürürken düşündürmek amaçlanır. Konular günlük yaşamdan alınır. Kahramanlar, halk kesiminden kimselerdir. Üç birlik kuralına uyulur. Kaba şakalar, söz oyunları, imalar önemli yer tutar. Öldürme, yaralama gibi olaylar sahnede canlandırılır. Manzum olarak yazılır, beş perdeden oluşur, aralıksız oynanır. Koro ve diyalog bölümlerinden oluşur. Koro perde görevini üstlenir. Komedinin en önemli temsilcileri Eski Yunan edebiyatında Aristophanes (Aristofanes) ve XVII. yüzyıl Fransız edebiyatında Moliere’dir. Bugünkü komedilerde klasik komediye özgü kurallar uygulanmamaktadır. Komedi; karakter komedisi, töre komedisi, entrika komedisi gibi türlere ayrılır. Karakter Komedisi: Günlük yaşamda her zaman rastlanabilecek insan kusurlarını belli tiplerden hareketle konu edinen komedi türüdür. Töre Komedisi: Bazı töre ve gelenekleri eleştirel bir tutumla yansıtan komedi türüdür. Entrika Komedisi: Olayların seyircide merak uyandıracak şekilde düzenlenmesiyle güldürmekten başka bir amaç gözetilmeyen komedi türüdür.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 187 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!