Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevabı 

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevabı

25 Kasım 2015 Çarşamba Kahve

Kahve Yemen’den gelir
Bülbül çemenden gelir

Bu türküyü dinlerken merak ettim. Gerçekten kahve Yemen’den mi geliyor? Coğrafya bilgilerime göre kahvenin, ana vatanı Brezilya idi. Ana vatanı nere olursa olsun bize kahve nereden gelmişti? Kahvenin Türkler arasındaki macerası Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın Yemen’de içtiği kahveyi beğenip İstanbul’a getirmesiyle başlar. Şimdi anladım türküyü, demek ki Türk topraklarına kahve Yemen’den geliyor. Dahası var, kahvenin Yemen’den gelmesi ile ilgili Hz. Süleyman’a dayanan bir rivayet var. Onu da anlatayım:

Hz. Süleyman bir yolculuk sırasında bir şehre uğrar. Şehir halkının bilinmeyen bir hastalığa yakalandığını görür. Cebrail’in buyruğu ile Yemen’den gelen kahve çekirdekleri kavrulur. Bundan hazırlanan içecek hastalara verilir. Bundan içen hastalar iyileşir. Hatta kahveyi ilk içen kişinin Hz. Süleyman olduğu söylenir. Araştırırken kahve ağacının meyvesinin kırmızı olduğunu ve ağacın bembeyaz çiçek açtığını öğrendim. Meyvesinin kırmızı olmasına şaşırmadım, doğal diye düşündüm. Kahvenin rengini düşününce çiçeğinin bembeyaz olmasına hayret ettim. Sanki tüm meyvelerin çiçekleri meyveleri ile aynı renkmiş gibi…

Şunu da söyleyeyim:
Kahvenin İstanbul’dan Avrupa’ya taşındığını biliyor muydunuz? Venedikli tacirler İstanbul’da içtikleri bu içeceği Avrupa’ya götürmüşler. Bizden hemen hemen bir asır sonra Avrupalılar ilk defa XVII. yüzyılda kahve ile tanışmışlar.
Şöyle bir düşününce kahve ile ilgili manilerden türkülere, atasözlerinden kitaplara uzanan geniş bir yelpaze çıktı. Gelenek ve göreneklerimizde kahve ile ilgili güzel örnekler görürüz. Beni çok etkileyen bir âdeti zikredeyim. Osmanlıda gelen misafire kahveyle birlikte su ikram edilirmiş. Misafir su ile başlarsa misafirin aç olduğu anlaşılır, misafire hemen sofra kurulurmuş. Ne kadar ince bir davranış ne güzel bir âdetmiş…

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 253 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!