Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları / 9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 224 Cevabı
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 224 Cevabı


9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 224 Cevabı

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıda verilen cümlelerde geçen altı çizili kelime veya kelime gruplarının anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

a) “Zarif bir öğleden sonra kıyafeti.”

  • Cevap: Zarif:  ince yapılı, güzel, hoş.

b) “Âlâ. Hiç durma.”

  • Cevap: Âlâ: İyi peki madem.

c) “Orhan’ın böyle bir şeye tenezzül etmeyeceğine eminim.”

  • Cevap: Tenezzül: alçakgönüllülük gösterme, alçalma.

ç) “Bilakis zekisin.”

  • Cevap: Bilakis: tersine olarak, tam tersine.

2. Okuduğunuz metnin konu ve temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Yanlış Batılılaşma, ahlaki olarak çöken bir nesil ve geleneklerine sıkı sıkıya bağlı bir adamın hayatı.

3. Metindeki şahıs kadrosunun (kişilerin) özelliklerini sıralayınız.

Cevap:

  • Ferhunde: Para harcamayı seven har vurup harman savuran biri.
  • Fatin Bey: Geleneklerine örf ve adetlerine bağlı karakterli biri.
  • Orhan: Hemen başka kültürlerin etkisinde kalan biri. Biraz da bencil.
  • Selim Bey: Üç kağıtçı bir tip. Sevilmemektedir.

4. Okuduğunuz metindeki temel çatışmayı ve ona bağlı diğer çatışmaları belirleyiniz.

Cevap:

  • TEMEL ÇATIŞMA: Fatin Efendi ve ailesinin yaşadığı kültürel çatışma
  • YAN ÇATIŞMA: Orhan’ın Amerika’ya gitmek istemesi

5. “Satılık Ev” hangi tiyatro türü altında değerlendirilmelidir? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Dram türündedir.

Eleştirel Okuma

1. Okuduğunuz metni içerik ve anlatım açısından ‘Nalınlar” adlı oyunla karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz.

  • Cevap: Nalınlar metni diğer metne göre daha yöresel bir dilin hakim olduğu bir eserdir. Oysa diğer metin dram olduğu için daha günlük hayattan modern hayattan tipler çıkar karşımıza. Nalınlar ise tamamen yöresel şivenin hakim olduğu bir metindir.

2. Okuduğunuz metnin tutarlılığını sorgulayınız.

  • Cevap: Tutarlılık vardır bu metinde. Çünkü dili üslubu ve de anlatımı konunun işlenişi uyumludur.

3. Okuduğunuz metinde yazarın anlatım tutumunu değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar gözlemci bir şekilde anlatmaktadır. Olayları aktarmakla kalır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Meb Yayınları Sayfa 224 Cevabı



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir