Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları / 9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 321 Cevabı
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 321 Cevabı


9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 321 Cevabı

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıda, okuduğunuz metinden alınmış cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki alt çizili kelimelerin anlamlarını dizelerin bağlamından hakarete tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlüğe bakarak kontrol ediniz.

a) “Sorunun artık basmakalıp hâle gelmiş olan yanıtı verilmiş durumda.”

  • Cevap: Basmakalıp: hiçbir özgün yönü bulunmayan, bilinenden değişik olmayan, her zamankini, var olanı yineleyen, aynı biçimi tekrarlayan, sıradan, alışılmış, yeniliği olmayan (söz, davranış vb.).

b) “O yüzden yazar olma hülyalarına dalmak yerine oturup her gün yazın.”

  • Cevap: Hülya: tatlı düş, hayal.

c) ‘Ben hayat üniversitesinden mezunum.’ diyenlerden olmanız gerektiğini ima ediyor değilim.”

  • Cevap: İma: dolaylı anlatmak, anıştırmak, ihsas etmek

ç) “Hasbelkader bir kitap yayımlatmış olan bazı şanslı kötü yazarların çok sık yaptıkları bir hata üzerine bir yazı bu.”

  • Cevap: Hasbelkader: rastlantı sonucu olarak, rastlantıyla.

d) “Üstelik okumayı zorlaştırması da çabasıdır.”

  • Cevap: Caba: para ödemeden, karşılıksız alınan şey, karşılıksız, parasız.

e) “Bir sürü sahte manzume İntemet’te tedavüle çıkmış durumda.”

  • Cevap: Tedavül: (para, çek, bono vb. için) kullanılmakta olma, elden ele geçme, dolaşma, dolanım, geçerlik, sürüm.

2. Okuduğunuz blogda hangi konular üzerinde durulmuştur? Bunların günlüklerde anlatılanlarda bir farkı var mı? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Okumanın önemi ve yazar olmak için neler gerektiğinden bahsedilmiştir. Yazar olmak için gerekli olan vasıflar neler yapılması gerektiği ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Bu öneriler aslına bakıldığında bugün için de neredeyse aynıdır. Çünkü geçmişte de okumak önemliydi bugün de okumak yazar olmak için çok önemlidir.

3. Okuduğunuz blogda yer alan metinlerdeki ana düşünceleri belirleyiniz.

Cevap:

  • Yazar olmanın koşulları
  • Yazar olmanın zorluğu
  • Yazarlık hevesindeki bazı kişilerin yaptıkları yanlışlar
  • Yazarlık sonrası yapılmaması gereken davranışlar
  • Okumanın önemi

4. Metindeki anlatım biçimlerinin işlevlerini belirleyiniz.

Cevap:

  • Öyküleyici anlatım vardır. Sanki hikaye anlatır gibi anlatmıştır.
  • Betimleyici anlatım: Yazarlarda olması gereken özellikler ayrıntılı şekilde anlatılmaktadır.
  • Açıklayıcı anlatım: Bazı kavramlar ayrıntılı şekilde açıklanmaktadır.

5. Okuduğunuz bloğun üslup özelliklerini belirleyiniz

  • Cevap: Yazar kimi yerlerde samimi içten bir dil kullanırken kimi yerlerde ise bilgi verme amacıyla öğretici bir dil kullanma yoluna gitmiştir.

Eleştirel Okuma

1. Okuduğunuz metnin tutarlılığını (metindeki bilgi ve düşünceler arasındaki tutarlılık ve konu akışındaki uyum) sorgulayınız.

  • Cevap: Metin kendi içinde tutarlıdır. Yazar savunduğu görüşleri tek tek örneklendirmiş ve mantıklı bir şekilde açıklamıştır. Bu bakımdan tutarlı bir metindir.

2. Okuduğunuz metinde yazarın anlatım tutumunu değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar bazen samimi bir üslup kullanırken bazen de ciddileşmiş okura ders verir gibi bir dil kullanmıştır. Bu da aslında hem okuru canlı tutmuş hem de başarılı bir üslubun örneğini sunmuştur bizlere.

3. Okuduğunuz metinde anlatılanların kendi hayatınız veya çevrenizdeki olay veya durumlarla karşılaştırınız.

  • Cevap: Kesinlikle etrafımızda yazarın anlattığı tipleri görmek mümkündür. Yazar bizlere bazı yazar özentilerini anlatırken sanki çevremizde bu tipleri yeniden görmüş gibi olmaktayız.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Meb Yayınları Sayfa 321 Cevabı



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir