Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Netbil Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Netbil Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Netbil Yayıncılık Sayfa 45 Cevapları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Netbil Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

A. Kutucukta verilen ifadeleri uygun boşluklara yerleştiriniz.

  • Cevap:

1. Glikoz, kanda ölçülebilen tek şeker olduğundan kan şekeri olarak bilinir.
2. Üç tane yağ asidinin bir tane gliserol molekülüne bağlanması ile trigliserit oluşur.
3. Yapısında eksik hidrojen atomları bulunan yağ asidi, doymamış yağ asididir.
4. Fosfolipitlerin yağ asidi kısmı suyu sevmez, bu kısmına hidrofobik denir; gliserollü ve fosforlu kısmı ise suyu sever, bu kısmına ise hidrofilik denir.
5. Doymamış yağların eksik hidrojen atomları vardır. Bu nedenle bazı karbon atomları arasında çift bağ- bulunur. Oda koşullarında sıvı olan bitkisel kaynaklı yağlardır.
6. Yağlar suda çözünmez eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünür.
7. Sinir hücrelerini kuşatan streoitler yapısında miyelin kılıf bulunur.
8. Yağ asitlerinin C atomları arasındaki bağların hepsi tek bağ ise bu doymuş bir yağ asididir.
9. Bir molekül nötral yağ sentezlenirken kurulan ester bağı sayısı, oluşan su molekülü sayısına eşittir.

B. Aşağıda verilen soruların yanıtlarım, boş bırakılan yerlere yazınız.

1. Göçmen kuşların, çölde yaşayan develerin ve kış uykusuna yatan ayıların yağ depolama nedenlerini yazınız.

  • Cevap: Göçmen kuşların, çölde yaşayan develerin ve kış uykusuna yatan ayıların yağ depolama nedenlerinden en önemlisi –> Suyu yakılırken metabolik su açığa çıkar Metabolik su, canlıların,   gıdaları oksitleyerek, canlı bir organizmanın içinde yarattığı suyu ifade eder. Hayvan metabolizması, 100 gram yağ başına yaklaşık 100 gram su, 100 g protein başına 42 gram su ve 100 g karbohidrat başına 60 gram su üretir. Görüldüğü üzere en çok metabolik su, yağdan elde edilir.Bazı organizmalar, özellikle de  çölde yaşayan hayvanlar, sadece metabolik suya dayanır. Göçmen kuşlar, kesintisiz uçuş yaparken yalnızca metabolik su üretimine güvenir.  Buna karşılık insanlar, su ihtiyacının sadece% 8-10’unu metabolik su üretimi yoluyla elde ederler.Memelilerde, protein metabolizmasından üretilen su, protein metabolizmasının bir yan ürünü olan üreyi salgılamak için gereklidir. Kuşlar, ürik asit salgılarlar ve protein metabolizmasından net bir su kazanımına sahip olabilirler.

2. Doymuş ve doymamış yağların enerji verim miktarını, yapılarında bulunan hidrojen atom sayısını ve oda koşullarındaki fiziksel hâllerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Yağ asitleri doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır. Doymuş bir yağ, yağlı asit zincirlerinin hepsinin ya da çoğunluklak tek bağlara sahip olduğu bir yağ türüdür. Bir yağ iki çeşit küçük molekülden yapılır: gliserol ve yağ asitleri. Yağlar, karbon (C) atomlarının uzun zincirlerinden yapılır. Bazı karbon atomları tek bağlarla (-C-C-) bağlanır ve diğerleri çift bağlarla bağlanır (-C = C -). Çift bağlar, tek bağlar oluşturmak için hidrojen ile reaksiyona girebilir. Çoğu hayvansal yağlar doymuş yağlardır. Bitkiler ve balık yağları genellikle doymamışlardır. Doymuş yağlar, doymamış yağlardan daha yüksek erime noktalarına sahip olma eğilimindedirler, bu da doymuş yağların oda sıcaklığında katı olma eğiliminde olduğunu ve doymamış yağlar ise sıvı haldedir.Doymamış bir yağ, yağ asidi zincirinde en az 1 çift bağın bulunduğu bir yağ asidi çeşididir. Hücresel metabolizmada, doymamış yağ molekülleri, eşdeğer miktarda doymuş yağdan biraz daha az enerji (yani, daha az kalori) içerir. Bir yağ asidindeki doymamışlık derecesi ne kadar büyük olursa (yani, yağ asidinde daha fazla çift bağ), lipit peroksidasyonuna (sersemlik) daha hassastır. Antioksidanlar, doymamış yağları lipid peroksidasyonundan koruyabilirler.

3. Margarinleşme ne demektir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Margarinleşme sentetik yağ üretimidir. Yani laboratuvar koşullarında doymamış olan sıvı yağların, doymuş hale getirilip katı haldeki margarin haline getirilmesidir.Margarin, tatlandırıcı, fırınlama ve yemek pişirmek için kullanılan sentetik yani yapay bir yağdır. Fransa’da Hippolyte Mège-Mouriès tarafından 1869’da üretilmiştir. Tereyağı tereyağından yapılırken, modern margarin ağırlıklı olarak rafine bitkisel yağ , su  ve  süt ya da süttozundan yapılır. Margarin, tereyağı gibi, yağ içinde su içeren bir emülsiyondan oluşur ve kararlı bir yağ fazı boyunca homojen bir şekilde dağılmış küçük damlacıklar içerir.

4. Steroit yağların düzenleyici olarak görev almasının nedeni nedir? Yazınız.

  • Cevap: Steroid yağlar düzenleyici olarak görev alır. Steroidler, iipitlerin önemli bir sınıfıdır ve diğer lipit sınıflarından tamamen farklı olan yapıya sahiptir. Steroidlerin ana özelliği,  birleşik halka sisteminde üç sikloheksan ve bir siklopentanın halka sistemidir. Eklenebilecek çeşitli fonksiyonel grupları vardır. Tüm lipidlerde olduğu gibi ana özelliği, steroidleri polar olmayan yapan çok sayıda karbon-hidrojen atomlarıdır. Steroidler;  kolestrol, eşey hormonları, adrenal hormonlarının yapısına katılırlar. Aynı zamanda, miyelin kılıflarını da örterler.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Netbil Yayınları Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!