Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü yazınız.

1. Mekke’den Medine’ye göç eden Müslümanlara muhacir adı verilir.
2. Mescid-i Nebi yapılana kadar Hz. Peygamber’e Ebu Eyyüb el-Ensârî evsahipliği yapmıştır.
3. Hicretin ikinci yılında inen ayetle kıble değişmiş, Müslümanların kıblesi Kâbe olmuştur.
4. Bir konuda görüş alışverişinde bulunmak anlamına gelen istisare Peygamber Efenimizin sıkça başvurduğu bir uygulamadır.
5. Hz. Peygamber’in ordunun başında bizzat katıldığı seferlere gazve adı verilmiştir.
6. Hz. Hamza ve Mus’ab b. Umeyr Uhud Savaşı’nda şehit olmuştur.
7. Allah Resulü’nün(sav) Hudeybiye’de Müslümanlardan müşriklerle savaşacaklarına dair aldığı söz Rıdvan Biati diye isimlendirilmiştir.
8. Hicretin dokuzuncu yılı, Hz. Peygamber ile görüşmek üzere pek çok heyet geldiği için Heyetler Yılı diye adlandırılmıştır.
9. Mescid-i Nebi içinde Hz. Peygamber’in kabri ile minberi arasındaki bölüme Ravza-i Mutahhara denir.

B. Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.

10. Mescid-i Nebi İslam toplumunda hangi işlevleri üstlenmiştir?

  • Cevap:

MESCİD-İ NEBİ’NİN İŞLEVLERİ

Cami Fonksiyonu

  • Peygamberimiz (s.a.v), Medine’ye hicret ettiğinde Müslümanların toplu halde ibadet edebileceği yer yoktu. Onun için  Hz. Muhammed ilk iş olarak bir mescid  yapılmasına karar vermiştir.
  • İnşası yaklaşık olarak 7 ay süren Mescid-i Nebi bittikten sonra Bilal-ı Habeşi tarafından ilk ezan okunmuştur. Müslümanlar her namaz vaktinde burda olarak topluca ibadet etmeye başlamışlardır.

Okul Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, Mescid-i Nebi yapılırken yanına, bitişik olarak, üstü kapalı Suffe denilen bir yer yaptırmıştır. Buraya kimsesiz ve fakir öğrencileri yerleştirmiş, eğitim-öğretim görmelerini sağlamıştır.
  • Bu kişiler gündüzleri Mescid-i Nebide Peygamberimizden ders görmüş, dinleneceklerinde ise bu Suffe denilen yerde  istirahat etmişlerdir. Burada yetişen öğrenciler, öğretmen olarak görevlendirilmişlerdir.

Hastane Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, savaşlarda yaralanan sahabelere tedavi için hastane yapılmasına karar vermiştir.
  • Müşriklerle yapılan pek çok savaşta yaralanan Sahabe, Mescid-i Nebiye getirilmiş ve onlara ilk tedavi orada yapılmıştır.

Meclis Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, idari ve askeri gibi önemli konuların görüşüldüğü, istişare edildiği bir meclis yaptırmıştır.
  • Peygamberimiz, toplumu ilgilendiren her konuda onlarla istişare yapmış, onların görüşlerini almıştır.
  • Özellikle yapılacak olan her savaş öncesi Müslümanları Mescide toplamış ve nasıl bir savaş yapmaları gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunmuştur.
  • Ayrıca Mescid, Müslümanların sevinç ve mutluluklarını; üzüntü ve kederlerini paylaştıkları bir toplanma merkezi olmuştur.

Konukevi Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, yurt dışından gelen devlet başkanlarının, elçilerinin, misafirlerin ve evsiz kimselerin kaldığı bir merkez yaptırmıştır.
  • Peygamberimiz görüşmek için gelen devlet başkanları ve elçiler burada ağırlanmıştır. Farklı dinlere mensup olan bu kişiler ibadetlerini Mescidde özgürce yapmışlardır.
  • Ayrıca kalacak biryeri olmayan, evsiz ve bekar kimselerde kendilerine kalacak bir yer buluncaya kadar Mescid-i Nebi de misafir edilmiştir.
  • Peygamberimiz de Mescid-i Nebi nin yanına eşlerinin ve kendisinin kalacağı Hane-i Saadet dediğimiz odalar yaptırmıştır.

11. Ashâb-ı Suffe’nin topluma en büyük katkısı hangi alanda olmuştur? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap:

Hicret sonrasında fakir ve kimsesizlerin barınması için Suffe adlı bir mekân inşa edilmiş, burada kalanlar Ashab-ı Suffe olarak adlandırılmışlardı. İlim tahsil edip yaymak üzere yetiştirilen Ashab-ı Suffe’nin örnek yolculuğuna biz de iştirak edelim mi? Ashab-ı Suffe’nin nüveleri hicretle birlikte atıldı diyebiliriz. Hicret Hz. Peygamber’in Risalet görevini daha iyi şartlarda yerine getirmesi ve İslamın güçlü bir şekilde yayılması için gerçekleştirilmişti. Bunun ilk adımı olarak Medine’de bir mescidin, Mescid-i Nebevi’nin inşasına karar verildi. Mescide mekân olarak Hz. Muhammed’in şehre geldiğinde devesinin çöktüğü yere yakın bir alanda bulunan Sehl ve Süheyl isimli yetimlere ait ve hurma kurutmak için kullanılan arsa seçildi. Esasında burası hicretten önce adı geçen yetimlerin bakımını üstlenen Hazrecli Esad b. Zürare tarafından mescid olarak tahsis edilmişti. Hz. Peygamber buraya ibadet merkezi inşasına karar verince sahipleri yerlerini bedelsiz olarak vermek istemişler, ancak Allah Resulü arsanın ücretini kendilerine ödemiştir

9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
2
angry
1
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!