9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 37
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 37
Saçlar, vücudun en çok kirlenen yerleridir. Özellikle saç derisi fazla yağlı olanlarda toz, toprak, is, kepek gibi etmenlerin etkisiyle saçlar çok sık kirlenir. Kirlilik, hem saçın uzamasını engeller hem de saçlarda dökülmeye neden olur. Bu nedenle saçların düzgün kesilmesi, haftada en az iki kez banyo yapılarak ya da saçların yıkanarak düzenli temizlenmesi gerekir. Banyo yaparken ve saçları yıkarken şampuan yerine saf zeytinyağından yapılmış sabun kullanılması daha uygun olur. Niteliği bilinmeyen şampuan kullanılması alerjik etkileri, gözün saydam kısmını donuklaştırması, saç dökülmesini hızlandırması gibi olumsuz etkiler nedeniyle uygun değildir.
Banyo yapıldıktan ya da saçlar yıkandıktan (Görsel 1.1.25) sonra kendi havlusuyla iyice ovularak kurulanmalı ve masaj yapılmalıdır. Gerekirse saç kurutma makinesi düşük ısıda ve kısa süre kullanılarak saçlar kurutulmalıdır.
Saçlar yıkandıktan sonra, sabah temizliği yapılırken ve gün içinde tarak ya da fırçayla taranmalı, tarama için başkalarının tarak ve fırçaları kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanılan tarak ve fırçalar sık sık sabun ve suyla yıkanmalıdır. Saç diplerinde kepek Görsel 1125 Saçlar sık sık yıkanmalıdır.
oluşuyorsa ılık suyla ve saf zeytinyağından yapılmış sabunla saçlar daha sık yıkanmalıdır. Kepeklenme yine de geçmiyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Saçların arasına yerleşip çoğalan bit, insan vücudundan kan emen bir parazittir. Özellikle saç temizliği ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir. Saçında bit ya da sirke adı verilen bit yumurtası bulunan kişiler saçlarını kısa kesmeli, hekimin önerileri doğrultusunda eczaneden alınacak bit şampuanlarıyla yıkamalıdır. Kişiler bit bulaşmasını önlemek için başkalarının havlu, tarak, fırça, şapka vb. özel eşyalarını kesinlikle kullanmamalıdır. Bit görülmesi durumunda, ailenin diğer bireyleri de hekimin önerilerini aynen uygulamalıdır.
D. Ayak Temizliği
Ayaklar, vücudun tüm yükünü taşıyan, ayakkabı içinde uzun süre havasız kalan organlardır. Özellikle ayakkabı ve çorap uygun değilse ayaklar sürekli terleyebilir. Bu nedenle ayaklar her akşam yıkanmalı, akşamları biraz ılık suda bekletilip dinlendirilmeli ve ayak havlusuyla iyice kurulanmalıdır. Sonrada krem sürülmelidir (Görsel 1.1.26). Ayaklar için ayrı havlu kullanmak ve her gün temiz çorap giymek gerekir. Her gün yıkanmayan ayaklarda bakteri ve mantar üreyip kokular oluşabilir.
Bazı kişilerin ayak topuklarının kenarlarında oluşan sertliklerin ve nasırların, banyo yaparken özel fırça ya da ponza taşıyla temizlenmesi yararlıdır. Ayak topuklarının alt kenarlarında sertleşme ve parmaklarda nasır oluşmasını önlemek için dar ayakkabılar giyilmemelidir. Dar, yüksek ya da düz (topuksuz), normalinden büyük ya da küçük ayakkabılar ayakların kemik yapısını da bozarak şekil bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenlerle ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























