Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 100

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 100

1.6.4. Hastanın ya da Yaralının Durumunu Değerlendirme

İlk yardım gerektiren bir durumda hasta ve yaralıların ilk yardım gereksinmelerini, yaralılar arasındaki önceliklerini belirlemek ve ilk yardım uygulamaları için planlama yapabilmek için ortamdaki hasta ya da yaralıların hızlı bir şekilde muayeneden geçirilmesi gerekir.

Hasta ya da yaralının muayenesi, kişinin yaşamını tehdit eden acil durumları ortadan kaldırmak için yapılan ilk değerlendirmedir. Bu değerlendirmede öncelikle kişilerin bilinç durumları ile solunum ve dolaşım işlevleri gözden geçirilmelidir. Çünkü ilk yardım uygulamaları bakımından bilinci kapalı olanlarla soluk alıp vermeyenler ve kalbi durmuş olanlar birinci öncelikte olanlardır. Yaşamı tehdit eden bir durum yoksa veya ortadan kaldırılmışsa bu defa daha ileri değerlendirmelere yönelmek gerekir. Yaşamı tehdit eden acil durum ortadan kaldırıldıktan sonra, hasta ya da yaralının tüm vücudunun, incitilmeden muayene edilmesi; kanama, kırık, yanık vb. durumunun saptanması ikinci değerlendirme olarak adlandırılır. Hasta ya da yaralı cevap veriyor ya da hareket ediyorsa:

Hasta ya da yaralının sakin olması sağlanmalı, nazik ve yumuşak bir dille endişeleri giderilmeli,
Hasta ya da yaralı daha ileri bir tehlike oluşturmayacak ise bulunduğu pozisyonda bırakılmalı,
Hasta ya da yaralının durumu kontrol edilmeli ve tıbbi yardım çağrılmalı,
Düzenli aralıklarla hasta ya da yaralı tekrar değerlendirilmelidir.

Hasta ya da yaralı cevap vermiyorsa bilinç değerlendirmesinin ardından ABC yönünden değerlendirme aşamalarına geçilmelidir. Bu değerlendirme aşamaları aşağıdaki gibidir:

A. Solunum Yolu Açıklığının Değerlendirilmesi

Solunum yolları, ağız ve burun deliklerinden başladığı için burada olabilecek yabancı cisimler hasta ya da yaralının nefes almasına izin vermeyerek hayati sorunlara neden olabilir. Özellikle bilinç kaybı olanlarda dil geri kaçarak solunum yolunu tıkayabilir, kusmuk ya da bozuk para, oyuncak ve kuru meyve gibi yabancı cisimlerle solunum yolu tıkanabilir. Bu durum havanın akciğere ulaşmasını engellemekte, vücudun oksijen gereksinimini karşılayamamasına neden olmakta ve bireyin yaşamsal fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Havanın akciğerlere ulaşabilmesi için mutlaka solunum yolunun açık olması gerekir.

Solunum yolu açıklığı sağlanırken hasta ya da yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalı ve bireyin yan tarafına doğru geçilerek diz çökülmelidir. Hasta ya da yaralının boynunu ve göğsünü saran giyecekler açılmalı, kravat ya da fular türünden sıkan giysiler gevşetilmelidir.

Hasta ya da yaralının bilinç kaybı belirlenmiş ise ağız içi önce göz ile daha sonra işaret parmağı çengel hareketi yapılarak ağzın yan kısmından içeriye sokulup kontrol edilmeli, yabancı cisim varsa bir bez aracılığı ile çıkarılmalıdır. Bu hareketi yaparken ağız ve dudakların kapanmamasına dikkat edilmeli ve ağızda salgı görülürse temizlenmelidir. İlk yardım yapılacak kişi bebek ise ağız içi serçe parmağı yardımıyla kontrol edilmelidir.

Yabancı cisim çıkmamışsa bir el, hasta ya da yaralının alnına konularak diğer elin iki ya da üç parmağı ile çene tutularak çene kemiğinin uzun kenarı yere dik gelecek şekilde (90°) alından bastırılıp çene kaldırılıp baş geriye doğru itilmelidir. Bu pozisyona baş geri-çene yukarı pozisyonu adı verilir (Görsel 1.94). Bu işlemler sırasında sert hareketlerden kaçınılmalı ve boyun travması yaratmamaya özen gösterilmelidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!