Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 104

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 104

Dış kanamalarda ilk yardımın amacı;

Kanamayı kısa sürede kontrol altına alarak durdurmak,
Kan kaybının yol açabileceği şoka karşı önlem almak,
Enfeksiyon oluşması riskini en aza indirmek,
Hasta ya da yaralıyı en yakın sağlık kuruluşuna kısa sürede ulaştırmaktır.

İç kanama: İç organları besleyen damarların ya da iç organların yaralanmaları sonucu meydana gelen kanamalardır. Bu tür kanamalarda damar dışına çıkan kan vücudun içinde kalır, vücut dışından görülmez. İç kanama sonucu kan, vücut boşluklarına, organ içlerine veya aralarına, eklemlere, karın boşluğuna, göğüs boşluğuna ve dokular arasına akar. Kanamanın olduğu organla adlandırılır. Örneğin mide kanaması, bağırsak kanaması gibi.

Dışarıya doğru kanama: Kulak, burun, ağız vb. doğal vücut deliklerinden akan, olağan olmayan kanamalardır.

b. Dış Kanamalarda Bası Uygulamanın Önemi

Dış kanamaların kontrolü genellikle çok basittir. Dış kanamaları durdurmada kanayan yere doğrudan bası uygulama etkili bir yöntemdir. Hemen hemen bütün kanamalar doğrudan bası uygulanarak kontrol edilebilir. Belli bir bölgeye yapılan bası, normal kan akımını durdurur ve pıhtılaşmanın oluşmasını sağlar.

Kanama çoğu zaman 6-10 dakika içinde durur çünkü vücudun kendine özgün savunma mekanizmaları vardır, bunlardan biri de kanamayı durdurma özelliğidir. Örneğin parmakta meydana gelen bir kesikte kan önce hızla akar, sonra kesilen damar uçları büzülür ve kanama azalır. Kesik damar uçlarında pıhtı oluşur ve pıhtı büyüyüp damarı tıkayınca kanama durur. Vücuttaki pıhtılaşma mekanizmalarını dokular ve doku sıvıları uyarır. Kan pıhtısı bu elemanlarla temas ettiğinde hızla damardaki açığı kapatır. Ancak ciddi bir şekilde yaralanan bazı hastalarda damardaki kesik oldukça büyük olduğundan pıhtı onu tıkayamaz. Bazen damarın sadece bir kısmı kesilmiştir, bu nedenle de damar büzülemez. Bu gibi durumlarda dışarıdan müdahale olmazsa kanama durdurulamaz. Bazen kan kayıpları çok fazla olur, kanamanın kendiliğinden durması için beklenirse hasta kan kaybından şoka girebilir hatta ölebilir. Bu nedenle doğrudan kanayan bölgeye bası uygulayarak kanama kontrol edilebilir. Bu yöntemin uygulama basamakları şu şekildedir:

Kanayan yaranın üzerine steril bir bez ya da tampon gazlı bez yerleştirilir. Daha sonra avuç içiyle veya parmakla bası uygulanır ve gazlı bezin üstü sargı ile sarılır.
Eğer sargı yeterli gelmemişse ve kanama devam ediyorsa ikinci bir gazlı bez yerleştirilerek tekrar sargılanır (Görsel 1.99).
Olay yerinde steril gazlı bez bulmak mümkün değilse bu durumda aynı işlem temiz bir mendil ya da kumaşla yapılır.
Olay yerinde hiçbir pansuman malzemesi yoksa bu durumda el yıkanarak kurulanır ve bası doğrudan elle uygulanır.

Yara üzerinde cam ya da taş parçaları gibi yabancı cisimler varsa bu durumda kanayan bölgeye simit sargı yerleştirildikten sonra bası uygulanarak sargılama yapılır. Yara üzerinde cam kırıkları, taş parçaları vb.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!