Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 108

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 108

1.6.8. Zehirlenmelerde Uygulanacak İlk Yardım Basamakları

Yeterli miktarda alındığında organların normal işleyişini bozan zararlı maddelere zehir denir. Bu maddelerin herhangi bir yolla vücuda girmesine de zehirlenme adı verilir. Zehirlenmede en sık görülen belirtiler; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Nefes darlığı, nabızda düzensizlik, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, havale, morarma daha ileri dönemde de solunum durması ve kalp durması gözlenebilir.

a. Sindirim, Solunum ve Deri Yoluyla Zehirlenmelerde Uygulanacak İlk Yardım Basamakları

Zehirlenmeler, sindirim, solunum ve deri yoluyla ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan zehirlenmeler sindirim yoluyla olanlarıdır. Sindirim yoluyla zehirlenmelerin belirtilerinden bazıları karın ağrısı, ishal, bulantı, kusma, soğuk terleme, bilinç bulanıklığı, şok ve havaledir. Genellikle evlerde temizlik amacıyla kullanılan kimyasallar ile bahçe, tarla işlerinde kullanılan tarım ilaçları, bozuk gıdalar, zehirli mantarlar aşırı alkol ve ilaçlar sindirim yoluyla zehirlenmeye yol açar. Bu tür maddeler çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalı, günlük kullanımı olan diğer her türlü üründen uzak tutulmalıdır (Görsel 1.105).

Solunum yolu zehirlenmesi zehirli maddenin solunmasıyla oluşur. Bu tür zehirlenmeler genellikle evlerin temizlenmesinde kullanılan çamaşır suyu, tuz ruhu gibi kimyasalların buharı, tüp, soba ve şofbenden sızan karbonmonoksit gazı, doğal gaz, lağım çukuru veya kayalarda biriken karbondioksit ile yapıştırıcı ve boyalardan kaynaklanmaktadır. Solunum yoluyla zehirlenmenin başlıca belirtileri; gözlerde yanma, ciltte kaşınma ve kızarıklık, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı ve baş dönmesidir. Deri yoluyla zehirlenme ise zehirli maddenin vücuda deriden emilmesiyle meydana gelir. Bu tür zehirlenmeler genellikle tarım ilaçları, radyasyon, kimyasal ilaçlar, böcek sokmaları, hayvan ısırıkları gibi zehirli maddelerden kaynaklanır. Deri yoluyla zehirlenmeler solunum güçlüğü, uyku hâli, baş dönmesi, sersemlik, morarma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tarım ilaçlarından kaynaklanan zehirlenmelerde; solunum durması, ağızdan köpüklü salya gelmesi, göz bebeklerinde küçülme gibi belirtiler görülür.

Vücuda dışarıdan giren yabancı maddelerin bazıları zehir etkisi yapabilir. Ağız yolu ile alınan bir zehirli maddeyi kan dolaşımına karışmadan vücuttan atmak için sık olarak başvurulan bir yöntem kusturmadır. Ancak alınan madde asit, alkali veya gaz yağı ise kusturmak çok tehlikelidir. Hastayı kusturmaya çalışmak alınan zehirli maddenin vücuda yayılmasına sebep olur. Bu nedenle zehirlenme olasılığı bulunan bir kişiye ilk yardım yaparken vücuda alınan maddenin bilinmesi çok önemlidir. Bunu öğrenebilmek bakımından çevrede boş kutu, kap vb. olup olmadığı incelenmeli veya olayın tanığı kişiler varsa onlardan bilgi alınmalıdır. Bunun yanı sıra hasta hızla ABC yönünden değerlendirilmelidir. Zehirlenmeye yol açan madde giysiler üzerine veya kişinin vücuduna bulaşmışsa elbiseler çıkarılmalı ve hastanın vücudu yıkanmalıdır. Ortamda zehirli gaz vb. varsa hasta mutlaka açık havaya çıkarılmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!