Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 160

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 160

Biliyor musunuz?

Avustralya’nın Melbourne (Melbörn) şehrinde şehirler arası ve çevre yolu ağındaki hız sınırı; 1987 yılında 100 km/sa. ’ten 110 km/sa. ’e çıkarılmış, 1989 yılında ise tekrar 100 km/sa.’e düşürülmüştür. Hız sınırının aynı kaldığı bir kontrol alanına kıyasla kat edilen kilometre başına yaralanmalı çarpışma oranları hız sınırı artırıldığında %24,6 oranında artmış, hız sınırı düşürüldüğünde ise %o19,3 oranında azalmıştır.

d. Sürücü ve Yayaların Okul, Demir Yolu ve Yaya Geçitlerinden Geçerken Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

Yayalar, trafik içinde yer alan en hassas kullanıcı gruplarından biridir. Trafikte yayalar ile sürücülerin hareketlerinin kesiştiği durumlar özellikle yaya güvenliği açısından önemlidir. Bu kesişmeler, yayaların karşıdan karşıya geçmeye çalıştıkları zamanlarda ortaya çıkmakta ve yayaların dâhil olduğu kazalar genellikle bu zamanlarda meydana gelmektedir.

Yayaların karşıdan karşıya geçişlerde yapmaları gereken en uygun davranış, yaya geçidinin kullanılmasıdır. Yine öğrencilerin de karşıdan karşıya geçerken okul geçidini kullanmaları en doğru olandır. Yaya geçidi; taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır. Okul geçidi ise; genel olarak okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim okullarının çevresinde özellikle öğrencilerin geçmesi için taşıt yolundan ayrılmış ve bir trafik işareti ile belirlenmiş alandır.

Yaya ve okul geçitlerinde ilk geçiş hakkının yayalara ait olmasına rağmen yayalar, sürücüler tarafından görüldüklerinden ve karşıya güvenle geçebileceklerinden emin olduktan sonra taşıt yoluna inmelidirler. Trafik görevlilerinin başlıca görevlerinden biri, başta engelliler olmak üzere bütün yayalara yardımcı olmaktır (Görsel2.27). Görevli kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işaret levhası ile belirlenmiş olan yaya ve okul geçitlerine yaklaşan bütün sürücülerin de araçlarını yavaşlatmaları, bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere olan yayalara ilk geçiş hakkını vermeleri ve varsa okul geçidi görevlilerinin verecekleri işaret ve talimatlara uymaları gerekir. Bu kural Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. maddesinde de açıkça belirtilmiştir. Bu maddeye göre “Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretleri bulunmayan ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunan kişilere ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.”

Tıpkı sürücüler gibi yayaların da trafik kurallarına uyarak kendilerine ayrılan yolları kullanıp kurallara uygun hareket etmeleri öncelikle kendi güvenlikleri açısından çok önemlidir. Yaya yollarında, geçitlerde veya mecburi hâllerde taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların; trafiği engelleyecek ve tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmaları, dikkatsiz hareket etmeleri, oyalanmaları ve bu yerleri saygısızca kullanmaları yasaktır. Yaya ve okul geçitlerinden geçerken karşıdan gelen kişilerle çarpışmamak için bu geçitlerde gidiş yönüne göre geçidin sağ bölümünden yürünmelidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!