Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 170

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 170

Trafik Sigortası Yapılmasının Gerekliliği

Zorunlu malî sorumluluk sigortası (zorunlu trafik sigortası), kapsamı devlet tarafından belirlenen ve trafiğe çıkan her motorlu aracın yasal olarak yaptırması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Çoğu sigortadan farklı olarak sigortalının kendisi ve aracını değil, üçüncü kişilere ve araçlarına karşı verebileceği zararların tazmini için yapılan bir sigortadır. Herhangi bir motorlu aracın üçüncü kişilerin mallarına veya canlarına zarar vermesi durumunda, çeşitli limitler dâhilinde bu zararı parasal olarak karşılayan bu sigortanın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenen ve trafiğe çıkacak olan her araç için yapılmaması veya geç yapılması durumunda yasal olarak yaptırımları bulunmaktadır.

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır. Trafik sigortasının eksikliğini gidermek ve yeniden trafiğe çıkmak masraflı ve uzun uğraşlar isteyen bir süreçtir. Çünkü sadece aracın sigortasının yapılmamasından kaynaklanan cezanın ödenmesi ile yeniden trafiğe çıkmak mümkün değildir. Bu durumda hem zorunlu trafik sigortasının yapılması hem aracın çekilmesinden kaynaklı otopark ücretinin ödenmesi hem de uygulanan cezai işlemin ücretinin ödenmesi gerekir.

Kara taşıtları sigortası veya kısa adıyla kasko sigortası ise bir aracın kaza yapması, yanması, çalınması ya da çalınma girişimi sonucunda alacağı zararların düzenlenen poliçe sınırları çerçevesinde giderilmesini kapsayan sigorta çeşididir. Trafik sigortasından farklı olarak herhangi bir zorunluluğu bulunmayan ve kaza durumlarında karşı tarafın değil; ait olduğu aracın zararlarını karşılayan kasko sigortası, yapılan poliçenin kurallarına göre hasarın bir kısmını ya da tamamını karşılar. Ayrıca kaskolar; yol yardımı, orijinal olmayan parçalardan dolayı oluşabilecek zararlar, kayıp ve hasarlar gibi ekstra durumları da poliçe teminatına bağlı olarak karşılayabilmektedir. Trafik sigortası ve kasko arasındaki en temel farklar şunlardır:

Trafik sigortası zorunlu, kasko sigortası ise isteğe bağlıdır.
Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza hâlinde karşı tarafta oluşabilecek zararları kapsarken kasko, araç sahibinin aracıyla ilgili hasarları karşılar. Trafik sigortasının avantajları, karşı tarafın mağduriyetini önlemeye yönelik avantajlardır. Kasko sigortasının faydaları ise poliçe sahibinin mağduriyetini önlemeye yöneliktir.
Trafik sigortasının sınırlarını devlet belirler ve sabittir. Bu nedenle oluşabilecek kaza durumlarında karşı tarafın maddi ve bedensel zararları belirli limitler çerçevesinde karşılanır. Kasko sigortasında ise poliçe kapsamı genişletilebildiği için sınırları sigorta sahibinin kendisi belirler.

DEĞERLENDİRELİM

Türkiye’de her geçen yıl sürücü eğitimlerine daha fazla önem verilmektedir. Eğitime verilen bu önemin nedenlerini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Sürücü eğitiminde başarılı olanlara ehliyet verilir. Ehliyet ehil olma yani becerebilme yeteneğidir. Ehliyet ile insanın yaptığı veya atandığı işi veya mesleği yapabilecek, uhdesine tevdi edilen görev veya makamın emanet bilinciyle gereğini yapabilecek ustalık, uzmanlık, bilgi ve meslekî yeterlilik donanımında olmasına işaret edilir.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!