Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 172

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 172

a. Yayaların Dikkat Etmesi Gereken Güvenlik Önlemleri

Türkiye’de 2020 yılında 150 275 adet ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası yaşanmıştır. Yaşanan trafik kazalarına neden olan toplam 177 bin 867 kusur tespit edilirken bu kusurların %88,3’ünün sürücü, %7,0’ının yaya, %2,7’sinin taşıt, %1,4’ünün yolcu ve %0,5’inin yol kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Buradan anlaşılacağı üzere kazalarda sürücülerden sonra yayalar da göz ardı edilemeyecek oranda kusurludurlar. Bu kusurlar; trafikte karşıya geçerken aceleci davranmak, dikkatsizlik ve dalgınlık, araç yolunda oyun oynamak, karşıdan karşıya geçişlerde yaya geçidi kullanmamak gibi trafik kuralı ihlalleri ile trafik güvenliğini tehlikeye düşüren davranışlardır. Bu nedenle trafik güvenliği konusunda sürücüler kadar yayalara düşen görevler ve sorumluluklar bulunmaktadır. Karayolları Trafik Yönetmelik’inde bu görev ve sorumluluklar açık şekilde belirtilmiştir. Yayalara düşen başlıca görev ve sorumluluklar şunlardır:

Yayalar, taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa burada yürümek zorundadırlar (Görsel 2.40). Zaten yaya kaldırımları yayaların güvenli bir şekilde yürümeleri için vardır. Yayalar kesinlikle yaya kaldırımlarını kullanmalı taşıt yolunda yürümemelidir.

Kaldırımlarda grup hâlinde yürürken düzenli ve sağ taraftan yürünmelidir. Grup kalabalık ise ikişerli sıra yapılmalıdır. Çocukları ile yolda yürüyen anne ve babalar çocuklarının ellerinden tutmalı ve çocuklarını taşıt trafiği olan tarafta değil diğer tarafta yürütmelidir. Aydınlatmanın az olduğu karanlık yollarda yayalar, araç sürücüleri tarafından fark edilmek için ışıklı bir cihaz taşımalı, açık renk giysiler giymelidir.

Kırsal kesimlerdeki ve şehirler arası yollarda yaya geçitleri ve yaya kaldırımları bulunmamaktadır. Bu bölgelerde yolun yanında, araçların kullanmadığı toprak bölümler yani banketler bulunmaktadır. Yayalar bu durumlarda banketleri kullanmalıdır. Araçlar tarafından fark edilmek için gidiş yönüne göre sol banketten yürünmelidir. Banketlerde yürürken iki kişiden fazla yan yana yürünmemelidir. Ayrıca yayalar trafikte dikkatli davranmalı, trafik kurallarına uymalı, park etmiş araçların arasından yola çıkmamalı, yolda oyun oynamamalıdırlar.

Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayaların taşıt yolunu, yaya ve okul geçidi ile kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerden geçmeleri yasaktır. Yayalar bu yerlerden geçerken;

Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde, geçitte yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak, O Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek,

Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda güvenlikleri açısından yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne almak zorundadırlar. Ancak yüz metre kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunmayan yerlerde yayalar, taşıt trafiği için bir engel teşkil etmemek şartı ile ve yolu kontrol ederek kendi güvenliklerini sağladıktan sonra en kısa doğrultuda ve en kısa zamanda taşıt yolunu geçebilirler.

Yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hâllerde taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların, trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları veya buraları istedikleri gibi kullanmaları yasaktır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 172 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!