Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 173

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 173

7148 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 26.10.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu kanunun 25. maddesiyle 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. maddesi başlığıyla birlikte değiştirildi. “Yayalara ilk geçiş hakkı verilmesi’’ başlıklı bu madde uyarınca; sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.

b. Emniyet Kemeri ve Çocuk Güvenlik Koltukları

Emniyet kemeri ve çocuk güvenlik koltuklarının kullanımı kazalarda meydana gelebilecek olumsuzlukları azaltabilen güvenlik araçlarıdır. Emniyet kemeri, sürücü ve yolcuları bulundukları koltuğa sabitleyerek oluşabilecek ciddi yaralanmalara karşı koruyan bir güvenlik önlemidir (Görsel 2.41 ve 2.42). Emniyet kemerinin görevi, durdurma gücünü insan vücudunun en dayanıklı bölgelerine dengeli bir şekilde yaymaktır. Çünkü hareket eden nesneler, karşı bir direnç uygulanmadıkça hareketlerini sürdürmeye devam eder. Örneğin aracın arka koltuğunda oturan emniyet kemeri bağlamamış, 80 kg ağırlığındaki bir yolcunun 200 km/sa. hızla giden otomobilde kaza anında ön koltuktakine çarpma kuvveti 4,5 tondur. Saatte 80 km/sa. hızla kaza yapan bir otomobilde arka koltukta oturan yolcu sadece 113 milisaniye sonra sürücü seviyesine yükselmekte ve kafasıyla öne doğru sert bir darbe yapmaktadır. Bu nedenle aynı zamanda kendisi de ölümcül bir darbe almış olmaktadır. Çarpışma hızı saatte 100 km/sa. olan bir taşıttaki yolcuların ölme olasılığı, çarpışma hızı saatte 40 km/sa. olan bir taşıttaki yolculara göre 20 kat daha fazladır. Emniyet kemeri kullanımı sayesinde yaralanma ve ölüm riski %50 oranında azalmaktadır. Emniyet kemeri takmanın faydaları maddeler hâlinde aşağıdaki gibi açıklanmıştır:

Çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasını sağlar.
Çarpmanın etkisi insan vücudunda tek noktaya değil bütün noktalara yayılır. Bu durum da vücuttaki tek bir bölgenin şiddetli darbe görmesi engellenmiş olur.
Emniyet kemeri kullanmayan kişilerin kaza esnasında araçtan fırlamaları sıklıkla yaşanan bir durumdur.
Emniyet kemeri, kişilerin araçtan fırlamasına engel olur.
Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun hassas bölgelerinin bir yere çarpmasının önüne geçer.
Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 173 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!