Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 174

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 174

Çocuk güvenlik koltukları; bebekler, yürümeyi yeni öğrenmiş çocuklar ve okul çağındaki küçük çocuklar için farklı boyutlardadır. Bu nedenle bütün çocuklar için boy ve kilolarına uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmelidir (Görsel 2.43). Çocuklara uygun koruma sistemleri, şiddetli yaralanma olasılığını azaltarak çocukları güvence altına almaktadır. Koruma önlemi alınmamış çocukların bulunduğu araçlarda, çarpışma durumlarında yaralanma ve ölüm riski artmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalarda arka koltukta oturan çocukların ön koltukta oturanlara göre ölümcül yaralanma risklerinin %35 daha az olduğu belirlenmiştir. Arka koltukta oturan 12 yaş ve altı çocuklarda ön koltukta oturanlara göre ölümcül yaralanma riskinde %36 azalma görülürken; 13 yaş ve üzerinde %32, 5-12 yaş arasında %30, 1-4 yaş arasında ise %41 azalma görülmüştür. 12 yaş ve altında arka koltukta çocuk bağlama sistemleri kullananlar ölümcül çarpışmalarda en düşük ölüm oranına (%14) sahipken kullanmayanlarda bu oran %24; ön koltukta oturup çocuk bağlama sistemi kullanmayanlar ölümcül çarpışmalarda en yüksek ölüm oranına (%39) sahipken kullananlarda bu oran %22 olarak belirtilmiştir.

4-14 yaş arasındaki çocuklar için yapılan başka bir araştırmada ise ön koltukta oturup emniyet kemeri takmayan çocukların %37’si, arka koltukta oturup emniyet kemeri takmayan çocukların %15’i yaşamını yitirmişken emniyet kemeri takmaları durumunda ölüm oranları sırası ile %7 ve %12 olmuştur.

Türkiye’de emniyet kemeri ve çocuk güvenlik koltuklarının kullanımı yasal bir zorunluluktur. Karayolları Trafik Yönetmelik’inin 150. maddesine göre; otomobillerin, arazi taşıtlarının, kamyonet, kamyon ve çekicilerin, minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında emniyet kemerinin bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Otomobillerde 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında çocukların ağırlığına uygun çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunludur. Ancak 135 cm’den uzun çocuklar çocuk bağlama sistemleri yerine ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler. Çocuk bağlama sistemleri olmayan otomobillerde üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar. Çocuklar, araçta hava yastığı devre dışı bırakılmadan ön hava yastığı ile korunan bir yolcu koltuğunda yüzü geriye dönük çocuk bağlama sistemi kullanılarak taşınamazlar.

Sıra Sizde

Trafikte Sorumluluk Hareketi Projesi için hazırlanan siteye genel ağ üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Burada ilgi alanınıza girebilecek pek çok bilgi mevcuttur. Siteyi ziyaret ederek gerek bu proje gerekse bu kapsamdaki diğer projeler hakkında bilgi sahibi olabilir, bilgi bankasından faydalanabilir, trafikle ilgili istatistiki bilgileri inceleyebilirsiniz.

  • Cevap:

DEĞERLENDİRELİM

Çocuk güvenlik koltuklarının kullanılmamasının olumsuz sonuçlarını kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Araç içerisinde kullanılan bu koltukların en temel amacı, araç bir kaza yaptığında, içerisinde olan çocukların, araçtan fırlamaları önlemektir. Eğer bu ürün kullanılmazsa, kaza anında bir çocuk dışarıya çıkabilir ya da camın yüzeyine sertçe çarpıp hayatını kaybedebilir.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!