Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 188

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 188

Araç motorları gereksiz yere veya gereğinden fazla çalıştırılmamalıdır. Özellikle kışın soğuk havalarda motorun ısınması için uzun süre çalıştırmak havayı yoğun şekilde kirletir.

Trafik yoğunlaştıkça araç trafiğinin akış hızı düşerek durma ve duraklamalar artar, bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Bu bakımdan mümkün olduğunca trafiğin çok yoğun olduğu saatlerde ve günlerde araç kullanmamalı, trafiğin yoğun olmadığı saatler ve yollar tercih edilmelidir (Görsel 2.53).

Trafikte araç sayısı ne kadar fazla olursa yakıt tüketimi miktarı o kadar artar, artan yakıt tüketimi de çevre kirliliğini o oranda artırır, bu nedenle özellikle şehir içi seyahatlerde otomobiller yerine toplu taşıma araçları tercih edilmelidir (Görsel 2.54).

Akaryakıt alırken, yağ değiştirirken, taşıtlara bakım ve onarım yapılırken, yakıtın ve motor yağlarının yere dökülmesi toprak kirliliğine neden olur. Yine kimyasal maddelerle radyoaktif maddelerin taşınması sırasında gerekli tedbirler alınmaması çevre kirliliğinde önemli bir etkendir. Özellikle su ve toprak için ağır bir kirletici olan bu maddelerin kara yolu üzerinde taşınması Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik ile belli esaslara bağlanmış, radyoaktif maddelerin yüklenmesi, taşınması ve boşaltılması için Türkiye Atom Enerjisi

Kurumundan izin alınması zorunluluğu getirilmiştir. Trafik kazalarında hasar gören araçlardan akan yağların ve yakıtın da birer toprak kirletici olduğu düşünülerek bu akıntılara engel olunmalıdır.
Trafik yoğunluğu yakıt tüketiminin artmasına ve hava kirliliğine neden olur.

Araçlarda kullandıktan sonra eskiyen, yıpranan ve kullanılmaz hale gelen çeşitli lastik, plastik ve naylon türü atıklar, rastgele çevreye atılmamalıdır. Bunun için araçların tamir ve bakımları; atölye, tamirhane ve garaj gibi uygun yerlerde yapılmalı, bahçe, arsa ve arazi gibi toprak zeminler üzerinde yapılan tamir ve bakımlarda, toprağın yağ, yakıt, hidrolik, asit vb. atıklarla kirleneceği unutulmamalıdır.

Lastiklerle yol yüzeyi arasındaki sürtünmeden dolayı meydana gelen aşınmalar sonucu çevreye lastik tozları ve parçaları atılmaktadır. Lastik toz ve parçaları ise toprağa karışmaktadır. Bu nedenle gereksiz yere sert fren yapmanın, ani duruş ve kalkışların, hızlı dönüşlerin, duran aracın direksiyonunu sağa sola çevirmenin, aşırı yüklemelerin ve aşırı hızla seyretmenin lastiklerde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya dolayısıyla toz ve parça bırakmaya neden olacağı bilinmeli, bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.

Kum, toprak, toz alçı ve kireç, saman, ot ve gübre gibi yüklerin taşınması sırasında, aracın hızı dolayısıyla oluşan rüzgâr etkisiyle bu yükler etrafa dökülüp saçılarak ve toz çıkararak çevreyi kirletmektedir. Bu nedenle yükün; kara yoluna değmeyecek, düşmeyecek, dökülmeyecek, akmayacak ve gürültü çıkarmayacak şekilde yüklenmesi gerekir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!