Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 27

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 27

1.1.4. Hasta Hakları ve Sorumlulukları

a. Hasta Hakları

İnsan haklarının en önemlisi, insanın varoluş hakkı, yani yaşam hakkıdır. Kişinin nitelikli bir yaşam sürdürmesi ancak yaşam hakkının varlığı yani sağlıklı yaşaması ve sağlığını kaybettiğinde de gerekli tıbbi yardım imkânının sağlanması ile olur. Yaşam hakkının sürdürülebilirliğini sağlayan bu hak, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya ihtiyaç duyulduğunda gündeme gelen hasta haklarıdır. Yaşam hakkı kadar doğal olan hasta haklarının yanında birtakım sorumluluklar da mevcuttur.

Hasta hakları; 1 Ağustos 1998’de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmelik’inin 4. maddesinde; “Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin sırf insan olmaları sebebiyle sahip bulundukları ve Anayasa, uluslararası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan haklardır.” şeklinde tanımlanmıştır. Bir diğer ifade ile hasta hakları; insan haklarının sağlık hizmetlerine uygulanmasıdır. Hasta hakları aynı zamanda hukuk yoluyla da korunmaktadır. 1998 yılında “26 Ekim Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir (Görsel 1.23).

Hasta haklarının başlıcalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

Hasta, adalet ve hakkaniyete uygun şekilde sağlık hizmetlerinden yararlandırılmalıdır.
Hasta, kendisine sunulan sağlık hizmetlerinin neler olduğu ve bunlardan nasıl yararlanabileceği konularında sağlık kuruluşları tarafından oluşturulan birimlerce kapsamlı şekilde bilgilendirilmelidir.
Mevzuatın izin verdiği ölçüde hastaya sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkı tanınmalıdır. Sağlık kuruluşları, hastaların sağlık personelini seçme ve değiştirme hakkını kullanmalarına imkân sağlayacak şekilde, hekim ve diğer sağlık personeli konusunda aydınlatıcı bilgiler vermelidir.
Yaşlı ve engelliler ile acil ve adli vakalar dışındaki diğer hastaların tedavi sırası tıbbi kriterlere dayalı ve objektif olarak yapılmalıdır.
Sağlık çalışanları hastanın sağlığını korumak, acısını ve sıkıntısını dindirmekle yükümlüdür.
Her hasta; sağlık durumu, kendisine uygulanacak tıbbi işlemler, bunların yarar ve riskleri ile hastalığın seyri konusunda bilgi isteme hakkına sahiptir. Hastanın bilgilendirilmesi açık, anlaşılır ve nazik bir üslup içinde yapılmalıdır.
Hastanın, tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım görme hakkı vardır, tıbbi gereklilikler dışında bir nedenle hastaya müdahale yapılması yasaktır.
Hasta, toplum sağlığı düşüncesiyle tedbir alınması zorunlu hâller dışında sağlık durumu konusunda, kendisine, ailesine veya yakınlarına bilgi verilmemesini isteme hakkına sahiptir.
Her tür tıbbi müdahale, hastanın mahremiyet hakkına saygı çerçevesinde yapılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!