Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 32

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 32

lığını geliştirici davranışlarını ve hijyen uygulamalarını etkileme özelliğine sahiptir. Bu nedenle bireylerin ailelerinden sonra ilk etkileşime girdikleri toplumsal kurumlar olan okullar, kişisel hijyeni öğrenme açısından önemlidir.

a. Kişisel Temizlik

Kişisel hijyen; el ve tırnak temizliği, ayak temizliği, saç temizliği ve bakımı, yüz, göz ve kulak temizliği, ağız ve diş temizliği, banyo alışkanlığı, koltuk altı temizliği ve mevsime uygun giyinmeyi kapsar (Görsel 1.28).

El ve tırnak temizliği

Günlük yaşamda en fazla kirlenen uzuvların başında eller gelmektedir. Kirli yüzeylere sürtünen ve dokunan ellerin yıkanmadıkları sürece birer mikrop barınağı olmaya başladığı bilinmelidir. Bu nedenle ellerin düzenli olarak yıkanması gerekir. Eller; yemeklerden önce ve sonra, diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce, tozlu bir işi tamamladıktan sonra, para veya başkaları tarafından da kullanılan nesnelere dokunduktan sonra ve hasta ziyaretinden sonra mutlaka yıkanmalıdır (Görsel 1.29). Eller yıkanırken akar su altında sabunla el sırtı, avuç içi ve parmak araları yıkanmalı, başkası tarafından kullanılmamış havlu, kâğıt havlu ya da kâğıt mendille kurulanmalıdır. Kurulama olanağı yoksa elleri bir yere sürmek yerine havada kendiliğinden kurumasını sağlamak en doğru davranıştır.

Tırnağın etten ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Burada mikroplar barınabilir ve bağırsak parazitlerinin yumurtaları da bulunabilir. Bu sebeple tırnakların da düzenli olarak mutlaka kesilmesi gerekir (Görsel 1.30).

Yüz, burun, boyun, koltuk altı ve kulak temizliği

İnsan vücudunun yağlı bölgelerinin başında yüz ve boyun gelmektedir. Boyun, yüz ve kulak çevresi sabah uyandıktan sonra bol suyla gerekirse sabunla yıkanmalı, kulak kepçesi kıvrımlarında biriken kirler su ve sabunla temizlenmelidir. Özellikle ergenlik döneminde, düzenli olarak yıkanmayan yüzde biriken yağlar sonucu sivilceler meydana gelebilir.

Koltuk altı insan vücudunda en çok terleyen ve koku yapan bölgedir. Bu nedenle koltuk altı kıllarının uzadıkça temizlenmesi, eğer banyo yapmak mümkün olmamışsa koltuk altının her gün yıkanması gerekir. Temizlik amacıyla kullanılan deodorantlar sadece ter ve kirin üstünü örter, koltuk altını temizlemez.

Burun ve kulak temizliğinin ihmal edilmesi de çeşitli hastalıkları beraberinde getirir. Sağlık açısından önemli bir yeri olan bu temizliğin, düzenli ve doğru şekilde yapılması gerekir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!