Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 33

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 33

Yüz, burun, boyun, kulak ve koltuk altı temizliği yapmanın en önemli nedeni sağlıktır. Sağlıktan sonra dış görünüşün temiz ve düzgün olması da bireye öz güven kazandırır.

Saç temizliği

İnsanların saçları çok çabuk kirlenir. Ayrıca hava kirliliği, kullanılan jöleler, spreyler, buhar, is vb. kirliliğe neden olur. Bu nedenle saçların bakımına önem vermek, saç temizliğini aksatmamak gerekir. Saçlar da tıpkı vücut temizliğinde olduğu gibi düzenli olarak yıkanmalıdır. Temiz ve sağlıklı saçlar kişinin kendine olan güvenini artırır.

Saç yıkamada kullanılan şampuanın seçiminde, saça uygun olanın seçilmesine dikkat edilmeli, kullanılan tarak, havlu gibi eşyaların kişiye ait olmasına özen gösterilmelidir. Başka bir kişiye ait eşyanın kullanılması, o kişide bulunan hastalıkların ve problemlerin kullanan kişiye taşınmasına neden olur.

Saçlar temiz su ile iyice durulandıktan sonra kurutulmadan önce nazik bir biçimde taranmalıdır. Saçların kurulanmasında yumuşak bir havlu kullanılmalıdır. Kurulama işlemi de yumuşak olmalıdır. Eğer sert bir havlu kullanılır ya da çok şiddetli ovulursa saçların uçları çatallanabilir. Saçlar elektrikli kurutucularla kurutulabilir. Ancak kurutucu saça çok yakın tutulmamalıdır. Çünkü saç derisi ve saçlar fazla sıcaktan olumsuz etkilenebilir.

Saç diplerinde kepek varsa saçları sık sık, çok sıcak olmayan su, sabun ve uygun şampuanla yıkamak yararlı olabilir. Saçlar bol su ile iyice durulandıktan sonra da kepeklenme önlenemiyorsa bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır. Hekim önerisi dışında saçlar için yararlı olduğu ileri sürülen maddeler güvenli olmayabilir, bu nedenle kullanmadan önce mutlaka bir uzman hekime danışmak gerekir. Bunun yanında saç temizliğinde kişisel olarak kullanılan fırça ve taraklar da sık aralıklarla sıcak, sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır.

Ayak temizliği

Ayaklar gün boyunca giyilen çorap ve ayakkabı nedeniyle kapalı kalır, bu durum ayakların terlemesine ve kokmasına neden olur. Her birey ayakkabı ve çoraplarını çıkardıktan sonra düzenli olarak ayaklarını yıkamalıdır (Görsel 1.31). Ayakların yıkanmaması durumunda çevreyi rahatsız edecek kokular oluşacağı gibi ayak sağlığı da bozulabilir. Her yıkamadan sonra parmak araları havlu ile iyice kurutulmalı, mantar enfeksiyonlarının ortam oluşturması önlenmelidir.

Tuvalet sonrası beden temizliği

Dışkının her milimetre küpünde milyonlarca bakteri bulunur. Bunlar bağırsaklarımızdan atılmış olmasına rağmen, herhangi bir yolla tekrar vücudun iç ortamına bulaştıklarında hastalığa neden olur. Bu nedenle tuvalet sonrası temizliğin özenle yapılması çok önemlidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!