Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 44

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 44

Başlıca bulaşıcı hastalıklar; covıd-19, üst solunum yolu enfeksiyonları, brusella, çiçek, difteri, dizanteri, grip, kızıl, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, kolera, menenjit, sıtma, suçiçeği, tetanoz, tifo, tifüs, tüberküloz, hepatitler vb.dir.

b. Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Bulaşıcı (enfeksiyöz) hastalıklar, farklı yollarla bulaşabildiği için buna yönelik farklı yollarla önlem almak gerekir. Bunlar; kaynağa, bulaşma yollarına ve sağlam kişiye yönelik önlemler olmak üzere üç ana grupta toplanır.

Kaynağa yönelik önlemler

Bulaşıcı hastalıklardan korunmada en önemli rol, kaynağın ortadan kaldırılması veya bulaştırıcılığın önlenmesidir. Örneğin kedi, köpek gibi evcil hayvanların düzenli aşılarının yapılması kuduz gibi hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkların önlenmesinde başlıca rol oynar. Bunun dışında bulaşıcı hastalık salgını bulunan yerlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir, eğer mecburen gitmek gerekiyorsa alınacak tedbirler ve yapılacak aşılar konusunda mutlaka hekime danışılmalıdır.

Bulaşma yollarına yönelik önlemler

Bulaşıcı hastalıkların bulaşma yolları iki şekilde incelenebilir. Bunlar doğrudan bulaşma yolları ve dolaylı bulaşma yollarıdır.

Doğrudan bulaşma; direkt temasla, cinsel ilişki yoluyla, damlacık enfeksiyonuyla, kan yoluyla, hamile anneden çocuğa enfeksiyon bulaşmasıyla meydana gelir.

Dolaylı bulaşma ise; hava, su ve besin yoluyla, eşyalar ya da vektörler vasıtasıyla meydana gelen bulaşma şeklidir. Her iki bulaşma yolları için alınacak önlemleri de iki gruba ayırmak gerekir. Bunlar şu şekilde açıklanabilir:

• Doğrudan bulaşma yollarına ait önlemler: Bu grup önlemler için her şeyden önce hasta ile sağlıklı kişinin doğrudan teması kesmesi gerekir. Damlacık enfeksiyonlarında hasta kişi ile aynı odada bulunmaktan kaçınılmalıdır.
• Dolaylı bulaşma yollarına ait önlemler: Hastaların kullandıkları havlu, diş fırçası, tabak, çatal, kaşık, bıçak vb. eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Kişisel temizliğe özellikle el ve tırnak temizliğine çok dikkat edilmeli, tuvaletten önce ve sonra, yemeklerden önce ve sonra eller iyice su ve sabunla yıkanmalıdır. Hasta odaları sık sık havalandırılmalı, hasta ile aynı ortamda bulunmaktan kaçınılmalıdır. Hastalıkla temas ihtimali olanlara koruyucu ilaç verilerek bu kişilerin korunmaları sağlanmalıdır. Kalabalık yerlerde hasta kişilerin öksürürken ağzını kapatması gerekir (Görsel 1.42). Çevre şartlarının düzeltilmesi içme ve kullanma suyunun hijyeninin sağlanması, çöplerin ve atıkların zararsız hâle getirilmesi, hastaların sağlık kuruluşlarına bildirilmesi, hastaların sağlıklı kişilerden ayrılması, tuvaletlerin sağlık koşullarına uygun olması gerekir. Bununla birlikte sütlerin pastörizasyonu ve kaynatılması, hastalıkların bulaşma yolları ve alınması gerekli önlemler konusunda toplumun eğitimi, sivrisinek ve karasinek gibi vektörlerle savaş da üzerinde önemle durulması gereken konulardır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!