Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 45

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 45

Sağlam kişiye yönelik önlemler

Yeterli ve dengeli beslenme, aşılama, ilaçla koruma, erken tanı ve tedavi; ev, iş yeri ve okulların hijyeni, kişisel temizlik ve sağlık eğitimi sağlam kişiye yönelik önlemlerin başlıcalarıdır. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için her şeyden önce vücut direncini koruyacak dengeli ve sağlıklı yeme içmeye dikkat edilmeli ve düzenli bir hayat tarzı sürdürülmelidir. Kişisel ve çevresel temizliğe titizlikle özen gösterilmelidir. Bu hastalıklardan korunma ve tedavide erken tanı (teşhis) büyük önem taşır. Erken tanıyla, hem hastalığın engellenmesi sağlanır hem de erken başlanan tedaviyle hastalığa bağlı ortaya çıkabilecek sorunlar kolaylıkla çözülür.

Su, hava, besin ve eşyalar yoluyla geçen pek çok bulaşıcı hastalıkla savaşmada, eğitimin ayrı bir yeri vardır. Kişilerin ve toplumların bu konuda eğitilmesi ve bilgilendirilmesi bulaşıcı hastalıklardan korunmanın temel ilkesidir. Sağlık eğitimi yapılmadan bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek mümkün değildir. Bu eğitim okullarda, iş yerlerinde, gazete, radyo ve televizyonlarda sistemli olarak yapılmalıdır.

c. Aşı ve Bağışıklık Kavramı, Aşının Önemi

Aşı; birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak amacı ile insan ya da hayvanların vücuduna verilen, hastalığın ölü ya da direnci zayıflatılmış mikroorganizmasıyla hazırlanmış biyolojik maddelerdir. Bağışıklık ise kimi mikroplara karşı doğal olarak var olan ya da aşı ile kazanılmış direnç durumuna verilen addır. Aşı hayvanlara veya insanlara uygulandığında hastalığın ortaya çıkmasını ve hastalıkların kötü etkilerinin oluşumunu engeller. Aşıdan sonra oluşan antikorlar, vücutta uzun süre kalarak mikrobun vücuda girmesine engel olur ve hastalığın oluşmasını engeller.

Aşılamanın başlıca amacı; kişileri yakalandıklarında engellilik ve ölüm olasılığı yüksek olan enfeksiyon hastalıklarına karşı korumaktır. Bunun yanında aşılanmamış kişilerde o hastalığa karşı bağışıklık sağlamak, salgınları önlemek, hastalığın tamamen ortadan kalkmasını sağlamak da diğer amaçlarındandır. Aşı sayesinde 1979’da çiçek hastalığı yok edilmiş, çocuk felci (polio) hastalığı ise yok edilme aşamasına gelmiştir (Görsel 1.43). Aşılarla sağlanan bağışıklama sonucu enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanan ölümler azalmakta, hastalıkların yol açtığı sağlık maliyetleri düşmektedir. Bu nedenle aşılama ve bağışıklama hem toplumsal hem de ülke yararı açısından önemli koruyucu sağlık hizmetidir.

Aşılamanın başlıca yararları şu şekilde açıklanabilir:

Aşılar ölümcül hastalıkları önler: Aşılar; covıd-19, difteri (kuşpalazı), kızamık, kabakulak ve boğmaca gibi hastalıklardan korur. Aşılanmama, çocukları ve erişkinleri hastalıklara ve hastalığın doğuracağı olumsuz sonuçlara yatkın hâle getirir, ölüm riskini artırır.
Aşılar doğal enfeksiyonlardan daha iyi bağışıklık sağlar: Aşılanma ile vücudun bağışıklık kazanması, doğal enfeksiyon ile kazanılmış bağışıklığa benzer. Ancak aşılanma çok daha düşük risklidir. Örneğin bakterilerin neden olduğu menenjit enfeksiyonu zihinsel işlevlerde azalmaya, hamilelik sırasında geçirilen kızamıkçık enfeksiyonu bebekte doğum kusurlarına ya da çocuk felci enfeksiyonu geri dönüşü olmayan felce neden olabilir. Aşılar, bu hasarlara maruz kalınmadan vücudun bağışıklık kazanmasını sağlar.
Aşıdan vazgeçilmesi hastalıkların geri dönmesine neden olur: İnsanlar aşılanmadığında artık pek görülmeyen difteri, kızamık, kabakulak ve çocuk felci gibi hastalıklar tekrar hızlıca ortaya çıkar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!