Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 46

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 46

Aşılar antibiyotik direncine karşı ilk savunma hattını oluşturur: Bakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişikliklere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de bunun bir örneğidir. Belirli bir antibiyotiğe karşı direnç, söz konusu antibiyotiğin tedavi dozunda dirençli bakterileri öldürememesi veya çoğalmalarına engel olamamasıdır. Aşılar antibiyotik direncinin yayılmasını sınırlar. Günümüzde antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanılması nedeniyle ilaçlara dirençli bakterilerin artması tüm dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. İnsanların enfeksiyona yakalanmalarını durdurmanın çok etkili bir yolu olan aşılama, bu yönüyle antibiyotik ihtiyacını da azaltır. Antibiyotik direncindeki düşüş, önlenebilir hastalık ve ölümlerin sayısında da azalma sağlar.

ç. Zoonoz Hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü zoonoz hastalıklar ve enfeksiyonları doğal koşullarda omurgalı hayvanlardan insanlara, insanlardan da hayvanlara geçebilen hastalıkların tümü olarak tanımlamıştır. Sığır, koyun gibi çiftlik hayvanlarından kaynaklanan hastalıkların yanında; kedi, köpek, tavuk, kuş vb. kanatlı hayvanlar, maymun, fare vb. ile yabani memeliler ve tavşanlar gibi pek çok hayvan türüne ait zoonoz hastalık, insanlara bulaşarak ciddi sorunlara neden olmaktadır. Zoonoz karakterli hastalıklardan bazıları tedavi edilebilir olmakla birlikte bazıları sadece koruyucu aşılamalar ile önlenebilen hastalıklardır ve insanlar için de ciddi tehlike yaratabilmektedir.

Zoonoz hastalıklardan korunma yolları

Zoonoz hastalıklardan korunmak için her şeyden önce etkenin veya hastalık kaynağının bilinmesi gerekir. Bunun dışında önemli olan diğer bir konu da bulaşma yollarının bilinmesidir. Zoonoz hastalıkların gerek hayvanlar arasında yayılmasını gerekse insanlara bulaşmasını önlemek için koruyucu olarak yapılan aşı, ilaçlama, iç ve dış parazitler ile mücadeleye önem vermek gereklidir. Brusella gibi tedavisi zor olan ve kuduz gibi tedavisi olmayan bazı zoonoz hastalıkların varlığı koruyucu hekimliği ön plana çıkarmaktadır. Bu amaçla hastalıklara karşı geliştirilen aşı uygulamaları hâlen tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en etkin yöntem olarak kullanılmaktadır.

Dünyada yaygın olarak görülen zoonoz hastalıklar; brusella, kuduz, kuş gribi vb. olarak sıralanabilir.

Brusella: Sığır, süt ineği, koyun, keçi ve domuzların genital organlarına yerleşen ve çoğalan önemli bir zoonozdur. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma; ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonucu meme yoluyla olur. Hâlsizlik, ateş, terleme ve kas ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık özellikle kalp, akciğer, lenf ve salgı bezleri ile dalak ve sinir sistemi gibi organları etkiler. Testis ve rahimde neden olduğu sorunlardan dolayı erkeklerde kısırlık, kadınlarda düşüğe yol açabilir. Hastalık etkeni, hasta hayvanların dışkı, et, süt ve ürünleri ile çevreye bulaşır ve insanlarda hastalık meydana getirir. Bu nedenle özellikle süt ve süt ürünlerinin üretimine gereken özen gösterilmelidir (Görsel 1.44).

Brusella hastalığına maruz kalanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini tüketenler,
Hasta inek, koyun ve keçilerin et ve sütlerini tüketenler,
Hasta hayvanların salgıları, dışkıları ve çıkartıları ile direkt temas hâlinde olanlar brusella hastalığı riski altındadırlar. Bunların dışında insanlar hasta hayvanların olduğu kirli ortamda nefes alarak hava yoluyla hastalık kapabilecekleri gibi anne sütüyle anneden bebeğe de bulaşabilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!