Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 47

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 47

Kuduz: Kurt, tilki, çakal, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi, eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülür. Kuduz özellikle köpekler olmak üzere kuduza yakalanmış bir memeli hayvanın ısırması ve yaralaması ile insanlara bulaşabilir. Bu hastalık;

Hayvanın salyasının; sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız veya buruna temas etmesiyle,
Kuduz hayvanın et ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile,
Kuduza yakalanmış bir insan ile yakın temasta bulunmakla bulaşabilir.

İnsanlar kuduza yakalanmış bir hayvan tarafından ısırıldığı zaman virüs, vücuda girdiği yerde bulunan sinirler yoluyla beyne gider, yerleşir ve orada çoğalır. Virüsün vücuda girmesi ile hastalığın ortaya çıkması arasındaki süreye kuluçka dönemi denir. Genel olarak kuluçka süresi insanlarda 2 ile 8 haftadır. Hayvanların virüsü bulaştırıcılık süresi de değişkenlik göstermektedir. Kedi ve köpekler klinik belirtilerin başlamasından 3 ile 10 gün öncesine kadar virüsü bulaştırabilir.

Kuduzdan korunmanın en etkili yöntemlerinden biri hayvanlara düzenli olarak kuduz aşısının yapılması ve şüphelenilen hayvanların gözetim altına alınarak hastalığın yayılmasının engellenmesidir. Yetkililerce tüm sahipsiz köpekler kaydedilmeli (Görsel 1.45); şüphelenilen durumlarda, hayvanlar 10 gün boyunca gözetim altında tutulmalıdır. Bunların dışında evcil hayvanların aşıları ve kontrolleri mutlaka yaptırılmalı, hayvanlarla temas ettikten sonra eller yıkanmalı; başıboş, saldırgan ve şüpheli hayvanlar yetkililere bildirilmelidir.
Kuş gribi: Evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait hastalık belirtileriyle birlikte ortaya çıkan ve yüksek oranda ölümle seyreden, insanlara da hayvanlardaki virüslerden bulaşan grip benzeri bir hastalıktır. Kanatlı hayvandan insana bulaşması, hastalıklı veya ölü hayvana korunmasız temasla mümkündür (Görsel 1.46).

Hastalığın çevreden insana bulaşması ise;

Hastalıklı hayvanların gözyaşına, burun ve boğaz akıntılarına veya dışkılarına temasla,
Salgı ve dışkı bulaşmış yüzeylere ve eşyalara temasla,
Hastalıklı ortamdaki tozların solunmasıyla oluşur.

Kuş gribi vakalarında, alt solunum yolları ve akciğer tutulmasına bağlı olarak zatürre, solunum yetmezliği ve diğer organların etkilenmesi söz konusudur. Virüs bulaştıktan sonra kuluçka süresi insanlarda 3-10 gün arasında değişir. Bu süre sonunda görülen belirtiler; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrısı ve solunum güçlüğü gibi grip belirtilerinin yanı sıra karın ağrısı ve ishaldir.

Belirtilerin görüldüğü durumlarda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalığın tanısı ne kadar erken konulursa tedavi olasılığı o kadar yüksektir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!