Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 48

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 48

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA): Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi; kenelerle bulaşan, ateş ve kanamalarla seyreden ciddi bir hastalıktır. İlk kez 1944 yılında Kırım’da tanımlanmış ve hastalığa “Kırım Hemorajik Ateşi” adı verilmiştir. 1969 yılında daha önce (1956 yılında) Kongo’da tanımlanan hastalığın etkeninin de aynı organizmalar olduğu fark edilmiş, hastalık her iki yer adının birleştirilmesiyle KKKA adını almıştır.

Küçük eklem bacaklı canlılar olan keneler, sıcakkanlı hayvanlar ve insanların kanlarını emer. Deri üzerinde ağrısız ve acısız bir şekilde beslenme organıyla delik açan bu hayvanlar delikten kan emerek beslenir.

Daha çok uzun otlar ve çalılıklarla kaplı olan kırsal bölgelerde, soğuk, nemli ve yaşlı ağaçlarda yaşayan keneler, insan veya hayvana tutunabilmek için bekler; sürünerek vücudun herhangi bir yerine çıkar ve deriye sımsıkı tutunur. Beslenme kısmını deriye sokmadan önce 30-60 dakika kadar deri üzerinde gezinir.

Kenenin ürettiği salgı ile ısırdığı yerde genişleme ve topaklanma meydana gelir. Kene ısırması sonrası kişilerde ateşlenme, kas, baş ve eklem ağrısı, yorgunluk hâli ve az da olsa geçici felç yaşanabilir (Görsel 1.47).
Kene ısırmasını önlemek için;

Odun ve kerestelerin depolandığı alanlarda gezerken temiz yerlerde yürümeye dikkat edilmeli, uzun otların ve kısa çalılıkların arasında dolaşılmamalıdır. Bu gibi yerlerde mutlaka bulunmak gerekiyorsa kolları ve bacakları kapatan beyaz renkli giysiler tercih edilmelidir.
Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalıdır.
Kıyafetlere veya cilde kene kovucu sürülmelidir.
Kene olması muhtemel yerlerde gezdikten sonra gerekli kontroller yapılmalı, kişiler sadece kendilerini değil çocukları ve evcil hayvanları da kontrol etmelidir.

Kene ısırmasını tedavi etmek için;

Zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna ulaşmak gerekir. Keneyi çekip koparmak ya da üzerine bir şey sürmeye çalışmak hatalı bir davranıştır.
Bir sağlık kuruluşuna ulaşmak uzun zaman alacaksa ya da gitmek mümkün değilse keneyi ağız kısmını koparmadan çıkartmak gerekir. Tıpkı çivi söker gibi sağa sola oynatarak tutunduğu yerden almak, bunu bir pens ya da ona benzer tutucu bir araç ile yapmak gerekir.
Keneyi çıkartmak için çakmak veya kibritle ısıtmak gibi hatalı bir davranışın faydası yoktur. Burada önemli olan kenenin kendisi değil bulaştırdığı mikroplardır.
Kenenin üzerine tiner, mazot, alkol veya benzin dökülmemelidir. Bu işlemler kenenin kusmasına sebep olacağı için enfeksiyon riski artacaktır.
Keneye kesinlikle çıplak elle dokunulmamalı, mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
Kene çıkartıldıktan sonra ısırdığı bölge sabunlu, hijyenik bir bezle temizlenmelidir.
Isırılan bölgenin üzerine ilk 6 saatlik dilimde 15 dakika süreyle buz torbası uygulanmalıdır.
Kene mümkünse cam kavanozda kenenin ısırdığı kişi ile birlikte en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!