Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 50

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 50

Ter bezlerinin çalışmasının artması: Bu dönemde koltuk altı ile kasıklarda ve vücudun diğer bölgelerinde çocukluğa oranla ter bezleri daha fazla çalışır. Sık terleme sonucu ortaya çıkan kirliliği önlemek için vücut temizliğine daha fazla dikkat etmek, koltuk altı ve üreme organlarındaki tüyler, ter ve kir tutacağından düzenli temizlik yapmak ergen birey sağlığı için önemlidir.

Gırtlaktaki kıkırdaklaşma: Hipofiz hormonunun etkisiyle ergenlik döneminin başlangıcında erkek çocuklarda gırtlağın çene altına rastlayan bölgesinde bir kıkırdaklaşma görülür. Halk arasında âdem elması adı verilen bu boğum büyüyerek sertleşir.

Üreme organlarında büyüme: Erkeklerde en önemli ergenlik belirtisi üreme organlarındaki büyümedir.

Vücutta fiziksel değişimlerin meydana gelmesi: Bu dönemde erkeklerin bacakları ve kolları uzamaya, ayakları büyümeye başlar. 13-15 yaş erkeklerdeki boy uzamasının en çok olduğu dönemdir. Bu dönemde erkeklerin kasları geliştiğinden kendilerini daha güçlü hissetmeye başlarlar.

Menstürasyon (Âdet döngüsü): Üreme çağında olan her kadında ortalama 28 günde bir tekrar ederek ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar devam eden süreçtir. Âdet döngüsü, âdet tarihinin ilk gününden daha sonraki âdet tarihinin birinci gününe olan zamanı ve kadın vücudunda bu zaman içinde meydana gelen değişimleri içerir. Bu döngü, hamilelik sırasında ve emzirmenin sürdüğü süre boyunca geçici olarak duraklar.

Menstürasyon periyodu sırasında, öncesinde veya sonrasında; kramp, karında gaz birikmesi, göğüslerde hassasiyet veya şişkinlik, baş ağrısı, kendini kötü hissetme ve huzursuzluk gibi ani duygusal değişiklikler ve depresyon gibi yakınmalar görülebilir.

Menstürasyonun başlangıç döneminde birçok genç kız, daha sonraki kanamalarının tam zamanında olacağını düşünür fakat bu durum seyrek olur. İlk yıl, belki de daha uzun bir süre menstürasyon döngüsü takvime uymaz, bazen 3 hafta gibi kısa süre içinde bazen ise 6 hafta gibi uzun bir sürede kanama olabilir. Bir süre sonra döngü düzene girecektir ve kızların çoğunda her 3-5 haftada bir menstüral kanama olacaktır. Döngü düzenli hâle geldikten sonra da stres altında olmak, ağır egzersiz ya da yetersiz beslenme gibi durumlarda aksayabilir.

Âdet kanı vücudu terk ettiği andan itibaren vücuttaki diğer organizmalarla etkileşime girerek zararlı hâle gelebilir. Kanamanın çok az olduğu günlerde bile kullanılan pedin üzerinde kanla birlikte diğer sıvılar ve bakteriler de birikmektedir. Bu nedenle kullanılan ped her gün en az 4-6 saatte bir mutlaka değiştirilmelidir. Bunun yanında iç çamaşırı da sıklıkla değiştirilmelidir. Bu değişiklikler yapılırken her şeyden önce;

Pedler kullanılmadan önce eller sabunlu su ile yıkanmış olmalı, pedin dış üreme organlarına temas edecek yüzüne dokunmamaya özen gösterilmelidir.
Kullanılmış pedler tuvalet kâğıdına sarıldıktan sonra bir torbaya konularak çöp kutusuna atılmalıdır. Pedler asla tuvalete atılmamalıdır.
Âdet döneminde iç salgı bezleri ve hormonlarda meydana gelen değişiklikler, fazla terlemeye neden olur.
Bu dönemde her gün ılık duş almak hem ağrıları hafifletir hem de kötü kokuların oluşmasını engeller.
Kadın üreme organının kendine has bir dengesi ve bakterilerle savaşma yöntemleri vardır. Genital bölgedeki iyi ve kötü bakterilerin dengesini, kullanılan bazı ürünler bozabilir ve mantar gibi birçok enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle genital bölgeyi temizlemek için sadece ılık su yeterlidir.

Ergenlik döneminde fiziksel gelişim çok hızlı olduğundan ergen birey, vücut görüntüsündeki değişime ayak uyduramayabilir. Bu süreçte vücut dengesini sağlamakta zorlanabilir. Anne-baba ve öğretmenler bu dönemin özelliği olan davranışların farkında olup onları becerisizlikle, sakarlıkla suçlamamalıdırlar. Ergen

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!