Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 52

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 52

c. Ergenlik Döneminde Sosyal Değişim

Ergenlik döneminde çocukça alışkanlık ve davranışlar yerini daha olgun tutumlara bırakır. Bu süreçte ergen bireyin aile, arkadaş, öğretmen ilişkileri etkilidir. Bunlarla birlikte ergen birey çevresine tek başına bakmayı da öğrenir. Ergen bireyin sosyalleşme sürecindeki başarısı bu döneme iyi hazırlanmış olmasına bağlıdır. Aile ortamında yeterince sevgi ve saygı gören, gelişimleri için desteklenen ergen bireyler sosyalleşme sürecini de başarıyla gerçekleştirirler.

Ergen bireylerin sosyalleşmesinde arkadaş ilişkileri de önemli bir etkiye sahiptir. Ergen bireyin akranları ile birlikte olması, insan ilişkileri ile ilgili deneyim edinmesini sağlar. Sosyal gelişme içinde ergen birey, arkadaş çevresinin değerlerini ve dünya görüşünü çok önemser. Bu sırada ergen birey için anne-babasının ve diğer yetişkinlerin görüşleri geri plandadır ve reddedilir. Bazı durumlarda ergen birey, arkadaş grubuna kabul edilebilmek için benimsemediği hareket ve tutumları bile benimser görünür.

Sosyal gelişim içinde ergen bireyin bağımsızlaşması da önemli bir konudur. Çocukluğunda anne-babasına bağımlı olan ergen birey, artık bu bağımlılıktan çıkmakta ve bağımsız bir birey olmaya yönelmektedir. Ergen birey bağımsızlaşma sürecinde aile ile sağlıklı ve güvene dayalı bir bağlılık kurmuşsa arkadaşları ile de benzer bir ilişki kurabilir.

Ergenlik Döneminin Sağlıklı Geçirilmesinde Anne-Baba ve Çevrenin Rolü

Ergenlik dönemi, bireyin hayatında kaygıların en üst seviyede yaşandığı zamandır. Kaygı, dış dünyadan kaynaklanan bir tehlike olasılığı ya da kişi tarafından tehlikeli olarak algılanıp yorumlanan, herhangi bir durum karşısında yaşanan duygudur. Bu dönemde ergen bireyde ani değişmeler görülür. Bunun sonucunda ergen birey kendi bedenine yönelir ve bedenini diğer arkadaşları ile karşılaştırır. Bedensel olarak normal gelişip gelişmemesi ergen bireyde kaygı yaşanmasına sebep olabilir. Örneğin çene yapısının büyüklüğünü ya da yüzündeki sivilcelerini problem olarak görebilir. Ergen bireylerde gözlenen kaygılar çok çeşitlidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Fiziksel görünümün yarattığı kaygılar,
Ailesi tarafından anlaşılmadığı düşüncesinin yarattığı kaygılar,
Kendini yetersiz ve aşağı görmekten kaynaklanan kaygılar,
Yeterince arkadaş edinemediği düşüncesinin getirdiği kaygılar,
Başkaları tarafından beğenilmeyeceği ya da takdir edilmeyeceği düşüncesinin kaygısı,
Not ve sınav kaygısı,
Yetenek ve ilgilerinin farkında olamamaktan kaynaklı kaygılar…

Ergen bireyin sağlıklı bir ergenlik geçirmesi için gerek ailesinin gerek çevresinin gerekse kendisinin birtakım çabalar göstermesi gerekir. Bu dönemde ergen bireyin her şeyden önce insanlarla olumlu iletişim kurmasına yardımcı olmak ya da örnek olmak gerekir. İletişim kurarken olayların olumlu yanlarını görmeleri sağlanmalı, olumsuz örneklerle karamsar düşünmeye teşvik edilmemelidir. Anne-babalar, ergen bireyin geleceğini şekillendirecek önemli sınavlarla karşılaştığında bunu kişiliği ile bağdaştırma hatasına düşmemeli, “Bu senin son şansın? Kazanamazsan hayatın mahvolur!” şeklinde düşünce baskılarından uzak durmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!