Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 58

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 58

b. Besin Takviyelerinin Bilinçsiz Kullanımı

Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği takviye edici gıdayı; “Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin ögelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler” olarak tanımlamıştır.

Başlıca besin takviyesi kabul edilen vitaminler insan sağlığı için hayati değere sahip organik bileşiklerdir. Vitamin eksikliği pek çok önemli sağlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle vitamin eksikliği bulunan kişilerin uygun vitamin ve besin takviyesi alması çok önemlidir. Vitaminlerin özellikle doğal yollardan alınması gerekir.

Hazırlanan doğru ve dengeli bir beslenme programı ile kişinin günlük vitamin ihtiyacını karşılaması mümkündür. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin büyük çoğunluğu hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunmaktadır. Doğal sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme ile bu vitaminlerin çoğu alınabilir. Bunun yanında yaşlılar, hastalık sürecinde olanlar, hamileler ve çocukların gerekli olan vitamin takviyesi almaları gerekebilir. Ancak sağlıklı beslenen kişilerin hekim tavsiyesi olmadan gereksiz yere vitamin tüketmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Gereksiz vitamin tüketimi vücutta birikerek toksik etkiye yol açtığından böbrek ve karaciğerler için zararlı olabilir. Örneğin bilinçsizce ve fazlaca alınan A vitamini takviyesi vücutta birikerek karaciğer zehirlenmesine yol açabilir. Fazla miktarda D vitamini kanda yüksek oranda kalsiyum, fazla kalsiyum da böbrek taşı oluşumuna neden olabilir (Görsel 1.54).

c. Enerji İçeceklerinin ve Protein Tozlarının Bilinçsiz Kullanımı

Özellikle büyük şehirlerde yoğun iş temposu ve günlük faaliyetler nedeniyle çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulabilir. Gün içinde daha uzun süre uyanık kalmak ve dikkati artırmak için birçok kişi belirli miktarlarda kafein almaktadır. Bir bardak çay ya da kahve kişiye ciddi bir zarar vermezken ölçü kaçırıldığında çarpıntı görülebilmektedir. Çay ve kahvenin içindeki kafein miktarı çok da fazla değildir. Fakat enerji içeceklerinde çok yüksek oranda kafein vardır.

Enerji içeceklerindeki en büyük risk kafein oranıdır. Bu oran her ne kadar yasal limitler dahilinde olsa da enerji içeceklerini bilinçsizce tüketen gençler için tehlike oluşturmaktadır. Aşırı miktarda enerji içeceği tüketimi sonucu ekstra sıvı ve elektrolit kaybı meydana gelebilir. Bununla birlikte kalp kası zorlanabilir hatta ölümler meydana gelebilir. Bu nedenle örneğin 18 yaş altı çocuklar, şeker içeriğinden dolayı diyabetliler, kronik böbrek yetmezliği olanlar, aktif spor hayatı olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, kalp rahatsızlığı olanlar veya hamilelerin enerji içeceklerini mümkün olduğunca tüketmemesi daha doğru olacaktır (Görsel 1.55). Enerji içeceklerindeki bir diğer risk de yüksek şeker oranıdır. Alınan fazla şeker özellikle gelişme çağındaki gençlerde obeziteye neden olabilmektedir.

Son yıllarda fazlaca kullanılan besin takviyelerinden bir diğeri de protein tozlarıdır. Tozun yapımında

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!