Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 61

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 61

a. Beslenmede Yaş, Cinsiyet ve Aktivitenin Önemi

Vücudun her yaşa ve aktiviteye özgü beslenme ihtiyacı vardır. Büyüme çağındakiler yeni oluşan milyonlarca hücrenin yapısında kullanmak üzere bol miktarda proteine ihtiyaç duyarlar. Fiziksel aktivitesi yüksek işlerde çalışan yetişkinlerin gereksinimi ise daha çok enerji yüklü gıdalardır. Yaşa, cinsiyete ve aktiviteye uygun beslenmek sağlık açısından büyük önem taşır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için yaş, cinsiyet ve aktivite yoğunluğu dikkate alınmalı, hangi yaşta ne yenilmesi gerektiği bilinmelidir. Yaş gruplarına göre beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde açıklanabilir:

Bebeklik dönemi: İlk altı ay önerilen tek şey anne sütüdür. Altıncı aydan itibaren bebeklerin gerek enerji gereksinimlerinin artmış olması gerekse fizyolojik değişikliklerinin karşılanması amacıyla ek besinlere geçilmelidir. Bu sayede değişik tatlarla tanışan bebekler, sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığı kazanacaklardır. Bu besinler bebeklerin ayına uygun şekilde verilmelidir. Besleyici değeri yüksek ama alerji yapma niteliği az olan besinler ön planda tutulmalıdır. Annelerin bebekleri için hazırladıkları yemeklerde kullandıkları ürünlerin mevsiminde olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca hazırlama aşamasında gerekli olan hijyen kurallarına uyulması da çok önemlidir.

Çocukluk dönemi: Çocukluk dönemi geniş bir aralığı içine almaktadır. Bu dönemde 1 yaşını tamamlamış olan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir çocuğun artık bütün besin gruplarını tüketebilecek hâle gelmiş olması gereklidir.
Okul çağı döneminde özellikle dikkat edilmesi gereken bir başka nokta, çocukların kahvaltı alışkanlığını mutlaka kazanmasıdır. Çocukların oldukça aktif oldukları ve gelişimlerinin en yüksek düzeyde seyrettiği bu dönemde gereksinimlerini karşılayacak besleyici değeri yüksek, kendilerinin de severek tüketebileceği gıdalarla beslenmeleri önemlidir. Bu dönemde yanlış kazanılan beslenme alışkanlıkları ileriki yaşlarda birçok hastalığa yakalanma riskini artırır.

Ergenlik: Bu çağda, hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimleri yetişkinlere oranla daha fazladır. Tıpkı çocukluk döneminde olduğu gibi bu geçiş döneminde de gencin yaşam şekli ve yanlış beslenme alışkanlıkları gerek kısa sürede gerekse daha ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme büyümeyi yavaşlatır, bazı beslenme bozukluğu hastalıklarına neden olur, bulaşıcı hastalıklara karşı direnci düşürür. Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak aşırı zayıflık ya da şişmanlık, kansızlık ya da diş çürükleri gibi problemler ortaya çıkabilir.

Yetişkinlik dönemi: Yetişkin bir bireyin günlük besin alımını birçok faktör etkilemektedir. Bu faktörler arasında; cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite ve sağlık sorunlarının olup olmaması sayılabilir. Genel olarak yetişkinlerin bu dönemde dikkat etmesi gereken başlıca hususlar şu şekilde açıklanabilir:

• Günlük beslenmede sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir.
• Süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerin az yağlı olanları tercih edilmelidir.
• Günlük beslenmede şeker ve tuz alımı azaltılmalıdır.

Yaşlılık: Yaşlılıkla beraber kişilerde diş kaybına bağlı çiğneme sorunları, yutma güçlükleri, hareketlerinin azalmasına bağlı mide bağırsak sorunları dolayısıyla kabızlık ayrıca iştahta azalma gibi beslenmeyi etkiyecek birtakım sıkıntılar görülebilir. Beslenmenin oldukça önem kazandığı yaşlılık döneminde; kişilerin günlük gereksinimini karşılayacak, kolay sindirebilecekleri, kas ve kemik kitlesini koruyacak, bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde beslenmeleri gerekir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!