Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 63

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 63

c. Aşırı Yağlı, Şekerli, Tuzlu Yiyecek ve İçecekler Tüketmenin Sağlığa Olumsuz Etkisi

Beslenmede amaç; bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan enerji ve besin ögelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almasıdır. Et, süt, tahıl, sebze ve meyve grubunda yer alan besinler vücudun ihtiyaç duyduğu elliye yakın besin ögesini içerirken yağların ve şekerlerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yoktur. Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir. Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır (Görsel 1.60). Bunun için kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınmak gerekir.

Vücuda fazla alınan yağ; kanser, diyabet ve obeziteye yol açmasının yanında birçok hastalığa da neden olmaktadır. Aşırı yağlı yiyecekler kilo alma kaynağı olduğu gibi bol kalorili olması nedeniyle kalp rahatsızlığına ve birçok kanser türünün gelişimine sebep olur.

Bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunur (meyvelerde fruktoz, sütte laktoz, tahıllarda nişasta gibi), bazıları ise sonradan ilave edilir. Günlük olarak tüketilen tahıllar ve baklagillerden alınan şeker sadece glikoza dönüşerek vücudun her hücresinde kullanılır. Bu kaynaklar vücuda zarar vermeden insanın şeker ihtiyacını karşılar. Vücut, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez. Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında; insülin bu fazla şekerin depolanması için karaciğer, kas ve diğer hücreleri uyarır. Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen şeklinde depolanır. İhtiyacından fazla enerji tüketimi durumunda vücut, bir kısım glikozu vücut yağına çevirir. Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre; şekerin günlük kalori ihtiyacının %10’undan fazlasını oluşturmaması gerekmektedir. Çünkü fazla şekeri vücut tolere edemez ve şeker zamanla birikim yaparak birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir. Şeker moleküllerinin vücutta fazla miktarda bulunması dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğüne neden olabilir, kanser riskini artırır, vücudun savunma sistemini zayıflatır, diş çürüklerine ve obeziteye neden olur, kalbe zarar verdiği gibi karaciğer yağlanmasına da neden olur.

Türkiye’de son yıllarda aşırı şeker ve tuz kullanımı konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından toplum bilgilendirilmekte ve uyarılmaktadır. Tıpkı yağ ve şekerde olduğu gibi aşırı tuz kullanımı da sağlık açısından oldukça zararlıdır (Görsel 1.61). Aşırı tuz kullanımı damarlardaki basıncı artırarak damarların büzülmesine yol açar, kalbin ritmini bozar, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk yaratır, organizmada yararlı olan kalsiyumun yok olmasına, şişmanlığa ve omuriliğin kireçlenmesine neden olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!