Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 65

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 65

1.3.3. Obezitenin Nedenleri ve Sağlığa Etkileri

Obezite, Latince “obezus” kelimesinden türetilmiştir. Obezite, genel olarak enerji alımının enerji tüketiminden fazla olmasına bağlı olarak vücuttaki yağ dokusu miktarının artmasıyla ortaya çıkan metabolik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ise obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlamaktadır. Örgütün 2020 yılı raporunda dünya genelinde yaklaşık 2 milyar yetişkin insanın fazla kilolu, 650 milyon kişinin obez, bunun 41 milyonunun ise çocuk obez olduğu açıklanmıştır. Obezite her yaş grubunda görülmekle birlikte, özellikle vücutta fizyolojik olarak yağ depolanmasının en yüksek olduğu iki dönem olan çocukluk ve ergenlik döneminde daha sık görülmektedir. Günümüzde okul öncesi dönemde obezite görülme sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır. Bu dönemde ve okul çağında obez olan çocukların önemli bir kısmının yetişkin dönemde de obez olduğu görülmektedir. Yakın zamana kadar çocukluk çağı obezitesi üzerinde fazla durulmamış, genel olarak “şişman çocuk=sağlıklı çocuk” anlayışı aileler tarafından benimsenmişse de son yıllarda çocukluk çağı obezitesi ile yüksek tansiyon, diyabet vb. hastalıklar gibi birçok hastalık arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması hem sağlık çalışanlarının hem de toplumun bu konuya bakış açısını değiştirmiştir.

a. Obezitenin Nedenleri

Obeziteye neden olan etmenlerin başında aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği gelir. Özellikle çocukluk çağı obezitesi genetik, besin alımı, fiziksel aktivite düzeyi, sosyal ve fiziksel çevre gibi birçok etmenden etkilenen bir hastalıktır. Günümüzde artan fast food tarzı beslenmenin tercih edilmesi, büyük porsiyon seçimi, öğünlerden fasulye, nohut, bezelye, incir, çilek, havuç ve patates gibi posalı besinlerin çıkartılması ve su yerine asitli içeceklerin tüketilmesi sonucu günlük alınan toplam enerji miktarı artmaktadır. Buna karşın, teknolojinin ilerlemesi ile günde 2-3 saatten fazla televizyon, video oyunları, bilgisayar ile zaman geçirilmesine bağlı olarak fiziksel aktivitenin azalması ve hareketsiz yaşam şekli günlük enerji harcamasını azaltmaktadır. Alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olması enerji metabolizmasındaki dengenin bozulmasına neden olmakta ve bunun sonucu olarak vücutta yağ birikimi görülmektedir (Görsel 1.62).

Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır:

Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
Yetersiz fiziksel aktivite
Yaş O Cinsiyet
Eğitim düzeyi
Sosyokültürel etmenler
Gelir durumu
Hormonal ve metabolik etmenler
Genetik etmenler
Psikolojik problemler
Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!