Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 71

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 71

Ergen bireyle iletişim kurmak genellikle zordur. Ergen birey, yaşamını çok hızlı ve çok yönlü bir biçimde etkileyen değişimlerle geçirirken aile de değişen çocuğunu anlamak için uğraşır. Bu değişimlere rol ve beklentilerin belirsizliği de eklenince ergen birey benzer olaylara yalnızca farklı tepkiler değil karşıt duygusal tepkiler de verebilmektedir. Aileler ergen çocuklarını anlamak için çok enerji harcarlar. Ergen birey de bunun karşılığında ailenin harcadığı çabanın farkında olmalı, kendisini anlamadıklarını düşünerek onları sürekli eleştirmekten ve olumsuz şekilde davranmaktan vazgeçmelidir.

Anne-babaların ergen bireye yönelik davranışlarının altında yatan temel gereksinim çocuklarını en iyi olduğuna inandıkları biçimde yetiştirmektir. Ergen birey, ailesinin çocukları için en iyi olanı istediğini bilmeli ancak olaylar hakkındaki şahsi görüşlerini de bildirmelidir. Bu doğrultuda alınan ortak kararlar çok daha sağlıklı olacaktır. Ergenlik döneminde ergen bireyin aile içindeki rolünü yeniden tanımlama gereksinimi nedeniyle ortaya çıkan sorunlar çatışma olmaksızın da çözülebilir. Kuşak çatışması kaçınılmaz değildir. Yakın ve sıcak ilişkiler, açık ve yargısız iletişim, ergen bireyin sağlıklı gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar (Görsel 1.69).

c. Ergen Bireyin Bireysel Yardım Almasının Önemi ve Destek Alınabilecek Uzmanlar

Ergen bireyin zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi açısından etkin dinleme oldukça önemlidir. Etkin dinlemede ergen bireyin söylediklerinin gerçek anlamlarının kavranması gerekir. Etkin dinleme; ergen bireylerin duygu boşalımına, duygularını keşfetmelerine yardımcı olmasına, olumsuz duygulardan kurtulmalarına yardım eder ve aile ile ergen birey arasında sıcak bir dostluk geliştirir. Bireyin duyulduğunu ve anlaşıldığını bilmesi hoş bir duygudur. Ergen bireyler bu duruma sevgiyle tepki verirler.

Ergen bireyler zihinsel, duygusal ya da sosyal yönden ortaya çıkan sağlık sorunlarında yardım alma konusunda genelde isteksizdirler. Genellikle aile ve arkadaşlardan yardım ve öneri almayı bir danışmandan yardım almaya tercih ederler. Fakat bazı durumlarda aile ve arkadaşlarının çözebileceğinin ötesinde medi- kal, sosyal ve duygusal problemleri olabilmektedir. Ayrıca arkadaşlarının ve ailelerinin, kendisini yargılaması ve sorununu anlattıktan sonra ailenin ona farklı davranması riski de söz konusu olabilir. Bununla beraber bazı ergen bireyler ise yardım alma ve ailelerini danışma sürecine dâhil etme konusunda isteklidirler. Bu kişiler için bireysel terapi ve aile terapisi seçenek olabilir.

Ergen birey, profesyonel birinden yardım alma gibi olumlu bir deneyim yaşarsa ihtiyaç duyduğu sürece bunu devam ettirmeyi de tercih edebilir. Fakat genelde ergen bireylerin bireysel yardım almama gerekçeleri, başkalarının kendisi ile ilgili ne düşüneceği yönündeki zihin okumalarıdır. Arkadaşlarının kendisini “psikolojik sorunlu” olduğunu düşünmelerini istemeyen ergen birey, bireysel destek almak istemeyebilir. Ayrıca tanımadığı birine duygu ve düşüncelerini açarak karşısındakine yardıma ihtiyacı olan, kişisel olarak yetersiz biri gibi görüneceği duygusu da ergen bireyi rahatsız edebilir. Bu nedenle bireysel destek verecek kişilerin tavır ve davranışları da önemlidir.

DEĞERLENDİRELİM

Zihinsel, duygusal ve sosyal sağlık açısından ailenin önemini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Toplumu ayakta tutan temel öğelerdendir. İnsan türünü üretmek ve sürdürmek gereksiniminden doğmuştur. Aile çocuğun güvenli gelişimi için oluşmuş en ideal ortamdır. Aile ortamında çocuğun ihtiyacının zamanında ve yeterince karşılanması gelecekte sağlıklı nesillerin oluşmasına ve güçlü toplumların varlığına destek verir. Kültürün bir kuşaktan diğerine iletilmesinde en önemli sosyal ortam olan aile, dinî, millî ve hukukî değerleri ile toplumun çekirdeğini oluşturmaktadır. Türk milletinin tarihe yön veren, çok geniş coğrafyadaki hareketliliğinde sağlam aile yapısı ve düzeni son derece önemli bir rol oynamıştır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!