Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 86

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 86

İLK VE TEK KADIN BAŞKAN: SAFİYE HÜSEYİN ELBİ

Yeşilay’ın tarihine baktığımızda, 1935 itibarıyla yapılandırmasında kadın profili kendini oldukça net göstermeye başlamıştır. Nitekim Yeşilay’ın kurucu Başkan Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Usman’ın eşi Saadet Hanım ve Yeşilay’ın ikinci dönem Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın eşi Emine Nilüfer Gökay da Yeşilay çalışmalarında eşlerinin yanında yer almışlardır. Yeşilay’da en etkili kadın ise hiç şüphesiz ilk Türk hemşire Safiye Hüseyin Elbi’dir. 1881 yılında doğmuştur.

Safiye Hüseyin, İngiltere’de deniz ataşesi olan Ahmet Paşa’nın kızıdır.

Safiye Hüseyin Balkan Savaşı’na hemşire olarak katılmış, Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı döneminde İstanbullu hanımların fahri olarak hemşirelik yapmalarına öncü olmuştur. Türkiye’nin tıp alanındaki çalışmalarına önemli katkılarda bulunmuş olan ve Kızılay’ın yeniden yapılanmasını sağlamış olan Dr. Besim Ömer Paşa (Akalın) tarafından yetiştirilmiş, I. Dünya Savaşı sonunda Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki Türk esirlere ve öğrencilere yardım etmek, Kızılhaç Teşkilatı’yla görüşmek için Avrupa’ya gönderilmiştir.

1930’lu yıllarda dahil olduğu Yeşilay’da önceliği, seminerler ve Yeşilay Dergisi’ne verdiği bilgilendirme yazılarına vermiştir. Yönetim Kurulunda da yer alan Elbi, alkol ve uyuşturucu çalışmalarında oldukça mücadele etmiş, okul okul gezip bu maddelerin zararlarını anlatmıştır. Tabii, çevresindeki kadınlara da ilham olarak… Yeşilay’da kadının varlığını, önemini gösteren en güzel hadise de Safiye Elbi’nin 1955-1956 yıllarında Yeşilay Genel Başkanlığını yapmış olmasıdır. 97 yıllık Yeşilay tarihinde bu durum ilk ve tektir. Yine ilk Yeşilay Kadın Kolları da 1953’te Safiye Elbi tarafından kurulmuş, başkanlığını da kendisi yapmıştır. Kadın Kolları 1950’li yıllar itibarıyla güçlü bir şekilde devam etmiştir.

1.5.3. Teknoloji Bağımlılığı ve Sonuçları

Teknoloji çözüm üretir, bağımlılık sorun üretir.

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar vardır. Teknoloji kullanımı birçok yönden insanın daha üretken olmasını ve günlük yaşamı koordine ederken daha çok zaman kazanmasını sağlar. Örneğin alışveriş ya da banka işlemlerini genel ağ üzerinden yapabilmek, yabancı dil öğrenebilmek, uzaktan eğitim olanaklarından yararlanabilmek, bilgiye daha kolay ulaşabilmek, görüşmenin zor olduğu hatta mümkün olmadığı kişi ya da kişilerle sosyal medya aracılığıyla görüşebilmek vb. teknolojinin insan yaşamına getirdiği kolaylıklardan yalnızca bir kısmıdır. Bütün bunlara rağmen, yaşamı kolaylaştıran teknolojinin bir araçtan amaca dönüştüğü aşırı kullanım biçimi; sosyal ilişkiler, eğitim hayatı, iş yaşamı, fiziksel ve psikolojik sağlık gibi çeşitli alanlardaki yetileri önemli ölçüde bozabilmektedir. Kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara neden olabilir. Çünkü teknolojinin öncelik hâline geldiği durumlarda bireyin gerçek dünyaya katılımı azalmakta ve bağımlılığın

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!