Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 91

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 91

1.6.1. İlk Yardımın Önemi

İnsan yaşamı boyunca ilk yardım gerektirecek durumlarla her an karşılaşabilir. Zamanında yapılacak basit ama etkili ve önemli uygulamalar bütünü olan ilk yardımla hayat kurtarmak mümkündür. En kısa sürede bilinçli, kaliteli ve doğru ilk yardım uygulamaları ile ölüm oranları azaltılabilir. Bu nedenle hasta ve yaralıların yaşam şansını artırmak, oluşabilecek yan etkileri önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için ilk yardım hizmetleri büyük önem taşımaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre kazalarda meydana gelen can kayıplarının; %10’unun ilk 5 dakika içerisinde, %45’inin ise ilk 30 dakika içerisinde meydana geldiği belirlenmiştir. Bu nedenle etkin ve zamanında sağlanacak ilk yardım uygulamaları ile birçok can kaybının önüne geçilebilir. Örneğin kanaması olan bir kazazedenin kanamasını durdurmak durumunun kötüye gidişini ya da ölümünü önleyebilir veya 5-10 dakika içerisinde ambulansın olay yerine gelmesi ölümleri belli oranda azaltabilir.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, Türkiye’de ve dünya genelinde trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybederken küresel düzeyde ölümlerin yüzde 90’ı yaralanmalardan kaynaklanmaktadır. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirirken her gün 2 binden fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybetmektedir. Bilinçli bir ilk yardımcı tarafından kalbi duran bir kişiye yapılan müdahale ile 2-3 kat oranda olumlu sonuç alınırken yine aynı verilere göre olay yerinde bekleyen kişilerin sadece %32’si suni solunum-kalp masajı yapabilme bilgisine sahiptir.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılında 983 808 kaza meydana gelmiştir. Kazalarda ölüm sayısı 2 197 iken kaza sonrası ölümlerle beraber bu sayı 4 866’ya yükselmiştir. Kazalarda yaralananların sayısı 226 266’dır. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) 2020 istatistiklerine göre iş kazası sonucu ölen kişi sayısı ise 1231 kişidir. Bu rakamlar kaza sonrası ilk yardımın önemini daha da ortaya koymaktadır. Çünkü bilinçli bir ilk yardım ölüm ya da engelli kalma oranlarını önemli ölçüde düşürmektedir.

a. İlk Yardım ve Acil Yardım Arasındaki Farklar

Toplumda genel bir anlayış olarak ilk yardım ile acil yardım ifadeleri birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Oysa acil yardım, sağlık çalışanları tarafından gerekli donanımla yapılan tıbbi müdahaleleri kapsamasına rağmen; ilk yardım, bu konuda eğitim almış kişilerce olay yerinde bulunan malzemelerle ilaçsız olarak yapılan uygulamalardır.

İlk yardımdan sonra başlayan ve kalıcı tedavi uygulamaları ile sona eren uygulamalar acil yardım uygulamalarıdır. Acil yardım; ilk yardımdan farklı olarak hasta ya da yaralılara doktor ve hemşire gibi sağlık eğitimi almış ve insan vücuduna müdahale etme konusunda yasalarca yetkilendirilmiş kişiler tarafından olay yeri, ambulans ya da hastanelerde tıbbi malzeme, ilaç, serum vb. kullanılarak yapılan müdahalelerdir.

Acil yardım doktor, paramedik, acil tıp teknisyeni, hemşire gibi bu konuda yetkili kişilerce gerekli donanım kullanılarak yapılan tıbbi müdahale olmasına karşın ilk yardım, ilk yardıma yetkili kurum ve kuruluşlardan eğitim ve sertifika alarak ilk yardımcı niteliği kazanmış kişilerin olay yerinde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir (Görsel 1.91).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!